Interaktivni dodatki:


Datum: 5. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

9 živil, ki nas delajo zaspane

Ker takoj po obroku ni pametno leči spat, vas bo spodnja hrana vsekakor spravila v skušnjavo. Če poznate učinke hrane, se boste lažje uprli ...

Verjetno ga ni junaka, ki si po obilnem obroku ne bi zaželel popoldanskega lepotnega spanja. Da telo v miru prebavi, radi argumentiramo. Vendar se razlog za zaspanost lahko skriva povsem drugje. Namreč, ni vseeno, kaj in kdaj jemo. Obstaja hrana, ki nas dela zaspane ... Še to: občutek zaspanosti je lahko še večji, če spodnjo hrano jemo skupaj ...

1. Mlečni izdelki
Med vsemi mlečnimi izdelki imajo trdi siri najbolj sproščujoč učinek, kar še poveča občutek zaspanosti. Trdi siri običajno vsebujejo velike količine kalcija ... Če poleg sirov jemo slano pecivo, potem ti ogljikovi hidrati okrepijo funkcijo triptofana, kar izdatno poveča zaspanost.

2. Mandlji
Mandlji so izredno bogati s triptofanom, ki je aminokislina, ki proizvaja melatonin, ki je poznan tudi kot hormon spanja. Poleg tega imajo mandlji veliko magnezija, ki olajša in pohitri mišično napetost, posledica tega pa je občutek zaspanosti.

3. Banane
Sladkor, kalij in magnezij v bananah dokazano povzročajo nastanek triptofana in zaspanost. Učinek je še večji, če banane jemo lačni in namesto večerje.

4. Orehi
Orehi v telesu sicer ustvarijo manj triptofana, kot mandlji, vendar pa drugi minerali sprožijo več melatonina, kot mandlji. Dovolj je, če pojeste pest orehov ...

5. Češnje
Zapomnite si: bolj so češnje trpke, več vsebujejo melatonina. Če boste pojedli pest češenj, ne boste zaspani, Če pa popijete kozarec češnjevega soka, pa boste težko ohranili budno stanje.

6. Kamilični čaj
Kamilice vsebujejo veliko glicinoma, ki je aminokislina s pomirjevalnim učinkom. Glicinom pomirja in sprošča mišice in živčni sistem.

7. Bučna semena
Bučna semena poleg triptofana vsebujejo še izdatne količine cinka in magnezija. Vse to so minerali, ki nas delajo umirjene in sproščene in resnično težko se boste uprli dremavi skušnjavi.

8. Beli riž
Beli riž ima visok glikemični indeks, kar povzroči zaspanost 3 do 4 ure po obroku. Raziskovalci so ugotovili, da smo po jasminovem rižu najhitreje zaspani (celo enkrat hitreje, kot pri drugih vrstah).

9. Mastne ribe
Losos, tuna in druge mastne ribe spodbujajo nastanek melatonina, poleg tega kisline v ribah zmanjšujejo raven stresnih hormonov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani