Interaktivni dodatki:






Datum: 1. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

9 stvari, ki jih nutricisti nikdar ne bi jedli

Ali ste vedeli, da znajo znanstveniki iz arašidovega masla izdelovati diamante? Ali ste vedeli, da je bil kečup sprva patentiran kot zdravilo proti driski?

Obstaja namreč kopica jedi, ki jih, če bi poznali njihove učinke, nikdar ne bi zaužili.

1. Energijske ploščice
Energijske ploščice so sicer povezane z zdravim načinom življenja, a jih nutricisti zaradi vplivov na naše zdravje pogosteje uvrščajo med neželena živila. Energijske ploščice vsebujejo veliko sladkorja (če je ta umeten, je toliko bolj škodljiv), veliko soli (s tem skrivajo sladkor in spodbujajo željo po še in več) ter nasičenih maščob. Same "zdrave" stvari! Raziskave so pokazale, da v resnici ni razlike med sladkarijami in energijskimi ploščicami. Oboje je enako škodljivo in vsa čas izjemam. Da, tudi izjeme so ...

2.Kruh iz polnozrnate moke
Kruh iz polnozrnate moke je iz fino brušenih zrna, ki dajejo kruhu privlačen rjav videz, vsebujejo veliko vlaknin in se dlje časa počutimo siti. Vendar pa dietetiki iz vsega sveta sporočajo, da imajo taki kruhi, kupljeni predvsem v velikih trgovskih centrih, veliko soli, veliko sladkorja in ogromno konzervansov. Če doma spečete enak kruh, bo veliko bolj zdrav in koristen. In še skrivnost: v testo dodajte malo vitamina C, pa boste dobili specialiteto, ki se ne more primerjati s kupljenimi približki.

3. Ne nasedajte izdelkom "brez sladkorja" in "brez maščob"
Izdelki, ki imajo manj nečesa, so osiromašeni izdelki, ki nastanejo kot rezultat kemičnih postopkov, ki večinoma niso dobri za zdravje. Ker imajo izdelki z manj sladkorja, ali manj maščob, tudi manj okusa, jim je potrebno dodati ojačevalce okusov, s tem pa proizvajalci povsem uničijo že tako osiromašeno živilo.

4. Predelano meso
Predelano meso vsebuje ogromno dodatkov za podaljšan rok uporabnosti. Take sestavine najdemo v slanini, klobasah, hrenovkah, soljeni govedini, konzerviranem mesu ... Domače mleto meso je zato veliko bolj zdravo, ker vsaj veste, kaj jeste.

5. Riževe ploščice
To so tiste mamljive riževe ploščice, ki so brez maščob, sladkorja, vlaknin, mineralov in kalorij. Njihov glikemični indeks je lahko ogromnih 82, med tem, ko ima čisti sladkor 100, skodelica sladoleda pa 66. Prazne riževe ploščice (prazne zato, ker nimajo nič koristnega) imajo ogromno umetnih sladil, zato ne morejo veljati za zdrav prigrizek.

6. Barvila za živila
Vedno večji problem postajajo barvila za živila, ki jih najdemo tudi v vloženih kumaricah, prekajenem lososu, solatnih prelivih ... Najhuje pa je, da so umetno obarvana prav živila za otroke, pogoste težave pa depresija in težave s spanjem. Nutricisti zato svetujejo, da se izogibajmo živilom z intenzivnimi barvami.

7. sojino mleko
Znanstveniki potrjujejo, da soja vsebuje veliko izoflavonov, ki delujejo kot ženski hormon estrogena. Če dobi moški (pre)več tega hormona, se to najprej pozna pri povečanju dojk, pri ženskah pa ta hormon povzroči povečanje telesne teže. Zaradi hormonskih težav, nutricisti odsvetujejo sojino mleko.

8. Kompoti
Problem nekaterih (ne vseh!) kompotov v pločevinkah je prekomerna količina sladkorja, ki je dodana takim kompotom. Sok je zato bolj podoben sirupu, vsebnost sanja pa je zaradi tega nižja.

9. Rafinirane testenine
Večina ljudi misli, da je v rafiniranih testeninah več hranil, kar pa ni res. To samo pomeni, da imajo take testenine manj vlaknin in so bolj kalorične. Polnozrnate testenine so sicer nekoliko boljše, a motijo visoki deleži konzervansov. Zato so najboljše testenine doma narejene testenine (to v domovini testenin že dolgo vedo in prakticirajo).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani