Interaktivni dodatki:






Datum: 5. MAR 23 - DOBRO JE VEDETI

4 stvari, ki povzročajo slab zadah

Slab zadah pogosto povezujemo s slabo higieno, je pa najpogosteje posledica hrane, ki jo pojemo. Pa ne saom čebule in česna, je še veliko več ...

Največja zabloda sodobnega sveta je, da večina ljudi misli, da lahko z najrazličnejšimi dodatki zakrije slab zadah. Ni res! Z raznimi bonboni, žvečilnimi in podobnimi pripomočki le ustvarimo neprijetno in nenaravno mešanico vonjav, kjer običajno še bolj poudarimo, da imamo težave z zadahom.

Pa vendar ... Slab zadah nastane tudi zaradi hrane, ki jo zaužijemo. Objavljamo štiri najbolj značilne, kjer morate računati z neprijetnim zadahom.


1. Alkohol
Alkohol deluje kot diuretik (gre za zdravilo, ki pospešuje izločanje urina iz ledvic). Velike količine alkohola spodbujajo izločanje vseh vrst telesnih tekočin, kar že samo po sebi povzroča neprijetne vonjave in lahko pripelje celo do dehidracije. Suha usta tako niso iz trte izvita in res je, da smo že po enem kozarcu vina še bolj žejni in vedno bolj. Pomanjkanje sline v ustih tudi pomeni, da imamo v ustih vse več encimov, ki sicer skrbijo za razgradnjo hrane, imajo pa močan in oster vonj. Slab zadah, kot posledica alkohola, lahko enostavno omilite že s kozarcem vode.

2. Žvečilni z mentolom
Žvečilni z mentolom vsekakor dobro skrijejo slab zadah, a kaj, ko vse skupaj traja samo nekaj minut. Kaj pa potem? Potem pride do izraza sladkor in predvsem žveplo, ki je obvezna sestavina vseh žvečilnih. Žveplo v ustih ima enak vonj, kot najbolj predirni vetrovi. Res je, da je žvepla v žvečilnih resnično komaj za vzorec, a dovolj, da se vonja. Kaj je rešitev? Izbirajte žvečilne in naravnih sestavin, še raje pa v ustih imejte nekaj, kar proizvaja slino. Samo tako boste res prikrili slab zadah.


3. Rdeče meso
Neprijetna vest za vse mesojedce je, da meso povzroča slab zadah. Meso namreč vsebuje oblije proteinov, ki jih prebavni trakt ne more tako hitro predelati. Z energetskega vidika je to dobro, ker telo črpa energijo še dolgo po zaužitju, z vidika slabega zadaha pa ne, ker meso, ki obstoji v želodcu, sprošča najrazličnejše pline med katerimi je po vonju najbolj izrazit amoniak. Ker je ustna votlina edina pot plina na svobodo, je slab zadah neizbežen. Kaj je rešitev? Meso uživajte po čim manjših koščkih, vmes pa razbremenite prebavo z nekaj žlicami zelenjave. In še: slab zadah zaradi mesa je še posebej izrazit pri hitri prehrani, traja pa lahko več ur (tudi tri in več).

4. Suho sadje
Da, tudi suho sadje se je znašlo na seznamu živil, ki povzročajo slab zadah. Vsebuje namreč ogromno sladkorja in netopnih vlaknin, celuloze in oblija zelo koristnih sestavin, vendar se tako sadje rado zatika za zabmi. Na take ostanke se potem nabirajo bakterije, ki povzročajo slab zadah. Kako se temu izoniti? Čudežni recept je zobna nitka.



4 stvari, ki povzročajo slab zadah
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
zobje
 
zadah
 
hrana
 
žvečilni
 
meso
 
alkohol
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani