Interaktivni dodatki:


(Skinnyms.com)Datum: 3. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

3 nasveti, ki vas bodo presenetili, kako uporabiti peteršilj

Peteršilj ima veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, le pametno in pravilno ga moramo uporabiti, pa že dela čudeže.

Čeprav se nam zdi, da peteršilja dobro poznamo, pa vedno znova odkrivamo še kakšno skrivnost. Kombinacije z drugimi živili še potencirajo njegovo očiščevalno funkcijo. Izjemno dobro namreč čisti kri, kožo, celoten prebavni trakt.

Poleg tega pa, ali ste vedeli, da ima 23 gramov peteršilja 70 % potrebne dnevne količine vitamina C in 30 % vitamina A? Ker povečuje izločanje natrija iz ledvic in vode iz telesa, povečuje resorpcijo kalija. Kitajski zeliščarji so z njim zniževali pritisk. Indijanska plemena so z njim zdravila težave z mehurjem.

Danes se peteršilj uporablja pri celem spektru jedi. Ribjih jedi si brez peteršilja skorajda ne znamo predstavljati. Peteršilj je tudi sestavni del jušnega zeliščnega šopka. Mnogi ga dodajajo k solatam omakam. Tržaška omaka je na primer mešanica peteršilja, česna in olivnega olja (bolj zdravih sestavin si ne moremo zamisliti) ...

A kljub vsestranski uporabi, bi lahko peteršilja pojedli še več, vendar pozor. Preveč peteršilja ima tudi stranske učinke. Lahko se pojavijo kožne reakcije, razdražljivost, pojavijo se lahko zapleti pri menstruacijskih ciklusih. Nosečnice morajo paziti, ker peteršilj pospešuje srčni utrip zarodka. Težave lahko nastopijo pri ljudeh, ki jemljejo drogo ...

1. Peteršilj proti debelosti in celulitu
Peteršilj na drobno sesekljajte, dodajte limonin sok, po okusu lahko dodate še nekaj kapljic javorjevega, ali agavinega sirupa in pijte to na tešče. Če boste to počeli redno vsaj en teden, boste hitro videli spremembe. Peteršilj je namreč diuretik, limona zmanjšuje apetit, vaši kilogrami pa se bodo vidno topili. Še sami boste presenečeni nad učinkom tega napitka. Pazite le, da boste čez dan popili dovolj vode, nekaj telovadbe pa vam tudi ne bo škodilo.

2. Peteršilj proti raku
V mešalnik dajte nekaj ananasa in čim več peteršilja. Lahko tudi sladkate z javorjevim sirupom, vendar ne pretiravajte. Sok pijte čez cel dan in poskusite vzdržati brez druge hrane. Pijte veliko vode, ker ima ta napitek izredne očiščevalne lastnosti. Še posebej učinkovit je pri zaviranju nastanka tumorjev, fibroids, cist ...

3. Peteršilj proti artritisu in revmatizmu
Približno 20 minut pred obrokom si pripravite napitek iz korenčka, koščka ingverja in nekaj vejic peteršilja. Vse sestavine dajte v mikser, da dobite tekoč napitek, pomembno pa je, da si ga pripravite svežega, ker postani sokovi zaradi oksidacije izgubijo veliko hranljivih snovi.

Še to ... Če se boste odločili poskusiti katerega od gornjih nasvetov, bodite previdni in spremljajte spremembe v vašem telesu. Vsak farmacevt vam bo namreč povedal, da peteršilj kot začimba ni sporen, kot zelišče pa je celo prepovedan.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani