Interaktivni dodatki:


Datum: 5. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Koliko korakov na dan je koristno za zdravje?

Alo ste vedeli, da nas preveč hoje dela utrujene in lahko celo škodi zdravju, če niste pripravljeni (ogreti) za večje obremenitve?

Več študij je pokazalo, da hoja ne samo, da pozitivno vpliva na zadravje, pač pa tudi poveča raven sreče, poveča pa se tudi produktivnost. Nekaj zmere pa med znanstveniki nataja ob vprašanju, koliko korakov je koristih za naše zdravje in, kdaj pretiravamo, s tem pa so učinki manjši, mi pa bolj (preveč) utrujeni.

Verjetno ste že slišali, da bi moral zdrav človek na dan nerediti 10.000 korakov, kar ni povsem točno. To je namreč številka, ki so si jo izmislili japonci leta 1965, ko so promovirali števec korakov Manpo-kei. Številka je nastala iz povsem marketinških razlogov in nima nobene povezave z zdravim načinom življenja. Zanimivo je le to, da se je ta številka tako prijela, da jo mnogi (števci in tudi aplikacije za telefone in ura) uporabljajo še danes.

Vendar napačno!

Šele leta 2009 so preverili to številko in ugotovili, da je za veliko večino ljudi gornja meja 7.500 korakov, 10.000 korakov pa deluje destruktivno in celo škodi zdravju.

Z raziskavami so potrdili, da je 4.400 korakov dnevno opatimalna količina korakov. V tem primeru je umrljivost nižja za 41 % v primerjavi s tistimi, ki naredijo manj kot 2700 korakov. Dobra stvar hoje je, da nas ne obremenjuje, poleg tega štejejo koraki, ki jih naredimo čez cel dan. Ni treba, da hodimo v enem kosu. Namreč, 4.400 korakov pomeni, da ste vsaj eno uro aktivni.

Kako doseči optimalno aktivnost?

Najprej izmerite število korakov med običajnim dnevom. Nikar ne skrbite, če ne dosežete predpisanega optimuma. Včasih je dovolj, če upoštevate naslednje ukrepe:

  • če je le mogoče, ne uporabite dvigala ali tekočih stopnic - pojdite raje peš po stopnicah
  • ne parkirajte pred vrti, pač pa na prvem parkirišču, ki ga najdete - najbližje parkirišče je z vidika zdravega življenja najbolj škodljivo
  • zelo pomaga, če izstopite iz avtobusa eno postajo pred ciljem
  • iz avta vam ni treba tovoriti nakupljenega, pač pa raje večkrat pojdite iz kuhinje do avta

Že seštevek teh majhnih stvari vas lahko pripelje na varno stran dnevne aktivnosti.

In še to ... Tako, kot pri mnogih dietah, kjer je dopuščen en dan v tednu, da jeste, kolikor in kaj vam je volja, velja tudi tukaj, da nič hudega, če kak dan ne dosežete cilja. Pomembno je, da zamujenega ni treba nadoknaditi. Med hojo morate namreč uživati in biti sproščeni.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani