Interaktivni dodatki:






Datum: 27. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Razstrupljanje kože

Tega naši predniki niso počeli, današnje onesnaženo okolje, premalo spanca in povsem spremenjena sestava zdravih hranil nas sili v razstrupljanje, kot ga še ni bilo.

Danes je veliko stvari drugačnih, kot je bilo v času naših staršev, zato moramo početi drugačne stvari, kot so jih oni. Razstrupljanje kože je že ena takih. Okolje v katerem živimo je neprimerljivo s tem, kar je kadarkoli bilo na Zemlji.

Zbrali smo 5 razlogov.

1. Tobačni dim
Tobačni dim vpliva na pomanjkanje kisika v koži, povzroča porumenelost obraza in neenakomerno polt. V tobačnem dimu se skriva 4000 kemikalij, ki uničujejo kolagen in elastin v koži. To povzroča manjšo elastičnost in nenehno zakrčenost mišic na obrazu. Zaradi tobačnega dima imamo danes več starostnih peg in več kožnega raka. Kožne celice niso bile še nikdar pod takšnim pritiskom in škodljivim vplivom prostih radikalov. Poleg tega so tudi prve na udaru.

2. UV sevanje
UV žarki prodrejo globoko v kožo, njihovi vplivi pa povzročajo staranje in nenavadne spremembe, ki jih šele odkrivamo. Povzročajo notranje mikro opekline, ki uničuje povrhnjico, zato ima vedno več ljudi na obrazu ekcem, bradavice, fibrome ... Včasih nas je pred vsem tem ščitil vitamin D, ki smo ga dobili od sonca, danes pa zaradi sprememb v atmosferi sonce ni več tako prijazno, kar se najbolj pozna v pomanjkanju vitamina D, to pa nam ne nudi zaščite pred najnevarnejšimi žarki UVA in UVB. Danes se je bolje soncu ne izpostavljati.

3. Onesnaženje
Čeprav imamo danes več naprednejših in čistejših naprav, pa je njihovo število že zdavnaj preraslo mejo, ki jo naše telo še prenese. Poleg tega se prebivalstvo povsod na svetu seli iz podeželja v mesta, zato so urbana naselja pod veliko večjim pritiskom, kot nekoč. Izpušni in industrijski plini so se v zadnjih desetletjih enormno povečali, zelene rešitve pa prihajajo prepočasi v uporabo. Danes je obraz na koži 108-krat bolj obremenjen, kot pred 20 leti! Škodljivi vplivi povzročajo nezdravo barvo, pokanje kapilar, otekanje, gube ... Kmalu brez zaščitne kreme sploh ne bomo več smeli hoditi po prostem.

4. Stres
Pogosto kdo reče: moja kože je taka, kot se počutim. In res je tako ... Ljudje smo na vsakem koraku izpostavljeni stresu in pritiski se le še stopnjujejo. Čeprav je stres notranje, subjektivno in intrapsihično stanje, pa okolje na vsakem koraku preizkuša naše meje vzdržljivosti. To povzroča izsuševanje kože, poškodbe na epidemiralni plasti, vse to pa povzroča več poškodb kože, s tem pa se odpirajo vrata za preboj škodljivih bakterij v organizem. Današnja družba je že tako podvržena stresu, da ne govorimo več o posameznikih. Stresu ni mogoče ubežati.

5. Pomanjkanje spanja
Včasih smo dan delili na tretjine, kjer je bila ena tretjina namenjena službi, tretjina prostemu času in tretjina spanju. Danes raziskave kažejo, da pogosto ljudje spimo 4 do 5 ur. Ker vemo, da spati ne moremo na zalogo, se primanjkljaji seštevajo, kar povzroča povešeno kožo, izgubo elastičnosti, nepravilno pigmentacijo ... Najpomembnejši procesi povezani s kožo se dogajajo med 22. in 2. uro. Takrat bi morali spati. Sami pri sebi pomislite, kaj počnete v tem delu dneva?

Kaj narediti?

Ker se omenjenim točkam ne moremo izogniti, lahko zmanjšamo njihov vpliv. Najpreprostejši ukrep je, da si vsaki 2 uri umijete obraz, uporabite kakšno osvežilno kremo in, to delodajalcem ne bo všeč, greste za pol ure na kavo, malico, kamorkoli iz svojega obstoječega okolja.

To sicer ne bo rešilo vseh problemov, bo pa omililo vaš dan.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani