Interaktivni dodatki:






Datum: 27. APR 22 - ZDRAVJE, LEPOTA

Kako preprečiti pokanje ven in zakaj to ni samo lepotni problem

Pokanje ven je razmeroma neškodljivo, čeprav se za tem lahko skriva veliko resnih bolezni.

Ko kakšna vena v našem telesu poči, se v okolico razlije nekaj krvi, kar se potem vidi kot modrica oziroma hematom. Pokanje ven je večinoma nenevarno in je lahko posledica udarca, razširjenih ven, nepravilnega ali preveč sedenja, lahko je tudi posledica jemanja zdravil, pa tudi znak za levkemijo, meningitisa ali sepse.

Najenostavnejša je modrica, ki jo dobimo zaradi udarca. Taka modrica običajno izgine v nekaj dneh, lahko tudi v dveh do treh tednih. Najlažje se jih znebite tako, da na mesto udarca za 30 minut daste hladno oblogo in potem še 20 minut kako drugo zdravilno obvezo.

Krčne žile pa lahko nastanejo tudi zaradi pretiranega sedenja, ko kri v nogah zastaja in srce z leti vse težje črpa kri iz njih. Prihaja do zastajanja krvi in mnogih težav. Poleg sedečega dela na to vplivajo tudi hormoni, zato je v zrelih letih zelo pomembno, da se dovolj gibljete. Vsaj 30 minut sprehoda na dan.

Seveda pa na kvaliteto ožilja močno vpliva tudi hrana. Krčne žile so vidnejše, ko vam v telesu primanjkuje bioflavonoidi, vitamin C in E. Bioflafonoidi so ključnega pomena za izboljšanje venskega pretoka, največ pa jih najdemo v ajdi, marelicah, češnjah, jabolku in črnem čaju. Vedno je priporočljivo jesti veliko agrumov, olivnega olja, avokada, chia semen in oreščke.

Če se želite izogniti krčnim žilam, nikdar ne sedite prekrižanih nog, poskrbite za redne sprehode, ne sedite več kot 45 minut brez, da bi vmes vstali in se sprehodili vsaj do stranišča. prav tako ne nosite visokih pet, izogibajte se tesnim oblačilom in obutvi, pred spanjem pa vam priporočamo, da imate noge dvignjene nad nivo srca vsaj za 20 minut.

In še nekaj resnih opomb: krčne žile so lahko tudi simptom nekaterih drugih bolezni. Če hitro dobite modrice, je to nevarno za levkemijo, veliko modric pa lahko pomeni tudi sepso oziroma zastrupitev krvi. S krčnimi žilami so tudi povezane pogoste krvavitve iz nosu, dlesni, hemeroidi, pojavi se lahko tudi kri v urinu. Celo pogosta vnetja grla niso tako nedolžna, kot se zdi na prvi pogled. Vse to so stvari o katerih se je bolje pogovoriti z zdravnikom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani