Interaktivni dodatki:


Datum: 6. MAR 22 - ZANIMIVOSTI

Kako jesti kot princ Charles in obvarovati planet

Britanski prestolonaslednik princ Charles je v intervjuju za BBC mnoge presenetil s svojim prehranskim režimom. Razlogov je več ...

72-letni britanski prestolonaslednik princ Charles je povedal, da že nekaj let ne je živalskih beljakovin in tudi ne mlečnih izdelkov. Povedal je, da razume podnebne aktiviste, ki ne verjamejo ljudem, ki samo govorijo, temu pa ne sledijo z dejanji. In hrana je najbolj očiten tak primer: kdor sebe ne more spremeniti, ne bo tudi planeta.

Po trenutnih podatkih je namreč živalska industrija okoljsko nevzdržna, saj pridela kar četrtino vseh škodljivih emisij. Samo industrija mlečnih izdelkov je kriva za 14,5 odstotkov toplogrednih plinov, kar je toliko, kot potniški in tovorni promet cestnega, ladijskega in letalskega prometa skupaj. Poleg tega je Charlesovo zdravje veliko bolj stabilno in trdno. Britanska kraljeva zdravstvena službe je objavila podatek, da se samo z zmanjšanjem porcije mesa iz 90 na 70 gramov na dan za polovico zmanjša tudi tveganje za raka na debelem črevesju. Če pa meso črtate iz jedilnika, pa ta močnost pade še za 4-krat!

Po drugi strani pa, opozarja Charles, je meso ključnega pomembna pri razvoju otrok oziroma vse do obdobja, ko je prebavni trakt dovolj učinkovit, da zmore predelati vsa živila. Kose začno pojavljat težave (zgaga, plini, neredna prebava) je čas za spremembo prehranskega režima.

In še na eno posebnost je opozoril princ: prenajedanje je škodljivo za vse. Bolje je jesti 10-krat na dan, po malo in leči lačen spat, kot pa se preveč najesti. S tem je posredno povedal, da so manjše porcije bolj zdrave, lahko so kvalitetnejše in bolj izbrane, poleg tega pa lažje štejemo kalorij, ki jih zaužijemo čez dan.

Princ Charles tako ni povedal nič novega.Kako jesti kot princ Charles in obvarovati planet
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani