Interaktivni dodatki:






Datum: 4. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj barva prsi pove o vašem zdravju

Prsi niso vsak dan enako velike, čvrste, tudi oblika se spreminja, včasih celo bolijo. Veste, kaj to pomeni?

Če si boste vsak dan pregledovale svoje prsi, boste morda odkrile vzorec, ki vam bo pomagal razbrati vašo sliko zdravja. In verjemite, odkrijete lahko veliko stvari ...

1. Zmanjšane prsi
Tako kot telesna teža venomer niha, tako se spreminja tudi velikost prsi. Nekaj več izgubljene teže se pozna tudi na oprsju. Pri starejših je razlika večja in bolj očitna, s tem pa ni nič narobe. Če pa se vam ob tem dogajajo še izpadanje las, dlake na obrazu in akne, pa gre morda za sindrom policističnih jajčnikov, kar pomeni, da bi morali zmanjšati vnos kofeina, predvsem pa več spati.

2. Povečane prsi
Med ljudmi velja prepričanje, da z velikim oprsjem pride tudi rak dojk, vendar pa raziskave kažejo prav nasprotno sliko. Torej, če imate večje prsi, se zahvalite genoma, da ste dobili dobro podlago, ki pa sama zase ne pomeni veliko, če ne jeste zdravo, se dovolj in redno gibate in redno obiskujete zdravnika.

3. Sprememba oblike
Sicer na obliko prsi vpliva DNK, vendar pa se dojke spreminjajo s časom, celo vsak dan. Mamice pogosto opazijo spremenjeno obliko dojk, kar je povsem logično. Poleg tega v času materinstva koža izgubi veliko elastičnosti, zato je pomembno, da si nabavite kvaliteten modrček in posvetite nekaj pozornosti tudi krepitvi mišic.

4. Vozli in izbokline
V menstrualnem ciklusu so lahko vaše dojke otrdele in spremenjene, kar je posledica hormonskih sprememb. V tem času lahko čutite grudice in razne izbokline, kar je normalno. Povsem drugačno sporočilo pa je, če začutite grudice pod prsmi, pod pazduho ali okoli bradavic. Če to prepoznate, ko nimate menstruacije, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

5. Gostota
Približno polovica žensk ima debele prsi, kar pomeni, da imajo več vlaknastega in žleznega tkiva. V takem primeru pride do pojava gostega tkiva, ki se lahko pojavi na različnih predelih, mamograf pa to prepozna kot obliko raka, kar pa ni nujno. Zakaj se to dogaja, znanstveniki še ne vedo.

6. Bolečine
Kadar čutite bolečino v obeh dojkah, gre večinoma za hormonsko neravnovesje, ali pa za prekomeren vnos kofeina. Včasih gre tudi za pomanjkanje železa ali težav s ščitnico. Kadar se bolečina pojavi samo na eni strani, je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

7. Premaknjene bradavice
Sicer je to normalen pojav, ki pa po nekaj urah izgine, nastane pa lahko zaradi pretirane nošnje športnega modrca ali oprijetih oblačil. Svetujemo vam, da počakate kak dan in šele potem reagirate.

8. Izcedek iz bradavic
Včasih se zgodi po spolni stimulaciji, včasih pa signalizira težavo. Večina žensk misli, da gre za raka, vendar večinoma ni tako. Če se izcedek pojavi na obeh straneh, je to običajno hormonska motnja.

9. Sprememba barve
Kljub temu, ,da je mogoče nekatere oblike raka prepoznati po barvi kože in luknjicah na njih, pa to ni merodajno pravilo. Znano je, da se barva in velikost bradavic vsakodnevno spreminja, a pravil za to, kaj pomeni, ni. Še najboljše bi bilo, če bi si redno zapisovali, kaj jeste, vsak dan pa slikali prsi in bradavice in poskušali za nazaj odkriti pravila, ki delujejo za vaš primer.



Kaj barva prsi pove o vašem zdravju
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani