Interaktivni dodatki:






Datum: 29. DEC 23 - ZANIMIVOSTI

Ali lahko polna luna povzroča nespečnost?

Ne samo luna. Tudi telefoni, televizorji in računalniki! Če lahko luna dviguje oceane, lahko tudi nas. In to v dobrem in slabem smislu ...

Moč lune je večinoma neraziskana. Ne poznamo vseh njenih vplivov, zato se okrog tega pojavljajo različne vreže, človek pa v njih že stoletja prepoznava takšne in drugačne vzorce. In vsej eden je znanstveno dokazan: luna moti, celo preprečuje proizvodnjo melatonina, ki nas uspava.

Raziskave, ki so jo opravili že leta 2012 na petih kitajskih košarkaricah, je pokazala, da obsevanja z rdečo lučjo pospešijo tvorjenje melatonina, ki je pomemben za trdnejši spanec, to pa pomeni tudi boljša regeneracijo mišic in vseh presnovnih organov. Košarkarice obsevane z rdečo lučjo so že po nekaj dneh dosegale opazno boljše rezultate.

Ne drugi strani imamo modro luč, ki je v sodobnih življenjih precej pogosta (vse elektronske naprave jo oddajajo, tudi ko niso prižgane), največji problem pa je luna, ki je največji "proizvajalec" modre svetlobe kar jih poznamo in se ji težko ognemo.

In prav luna skriva veliko skrivnosti, ki jih še ne poznamo.

Nekaj pa vendarle vemo ...

Največ modre svetlobe luna oddaja v času polne lune. Tik pred polno luno smo ljudje bolj razdražljivi, manj naspani in slabše volje. Zato imejmo v tednu pred polno luno ponoči močno zatemnjena okna. Ne pozabit, da smo v tem času manj naspani, bolj razdražljivi, bolj nervozni. Če se tega zavedamo, lahko brzdamo svoje reakcije.

Bodite pozorni na ta obdobja, ker to ne velja samo za vas, temveč tudi za sodelavce, naključne mimoidoče, udeležence v prometu (v tem času je tudi do 30 % več nesreč!).

Kot protiutež modri svetlobi je rdeča luč, ki pomirja in uspava (veliko bolj, kot zelena). Eksperiment s kitajskimi košarkaricami, ki so bile samo 30 minut izpostavljene infrardeči svetlobi, so bile vsaj za četrtino uspešnejše od ostalih. Kitajci so dolgo skrivali ta eksperiment, ker so se bali očitkov, da gre za doping, ki ga ni mogoče dokazati, a danes vemo, da je mogoče tudi s hrano vplivati na kakovost spanca.

Danes vemo, da metabolizem močno vpliva na kakovost spanca. Premalo spanca namreč poveča apetit, motena je presnova glukoze, zmanjša se izločanje inzulina in poviša se krvni tlak. Poleg tega je debelost najhujši sovražnik spanca, saj debeli ljudje ne morejo kvalitetno spati (čeprav mnogi hitro zaspijo, se ponoči večkrat zbujajo).

Dobro pa je vedeti še nekaj ...

Poznamo hrano, ki spodbuja spanje in to so solate, skuta, puranje meso, omlete, zelenjavne juhe ... Zelo primerne so rudi ribe, ker imajo veliko vitamina D in omega-3 maščobnih kislin. Na splošno velja, da zvečer jejmo več lažje razgradljivih ogljikovih hidratov in manj beljakovin.

Odsvetujemo pa močno začinjeno hrano z veliko beljakovinami in veliko sladkorja. Prav tako med neželene spadata alkohol in kofein, pa tudi vitamin C in čaji vseh vrst niso primerni, ker dražijo želodec.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani