Interaktivni dodatki:






Datum: 25. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Sok iz kopriv - zakaj?

Koprive so najboljši odtis travnika, kjer ste jih nabrali. Če jih naberete na zdravih mestih, so take koprive pravi zaklad zdravja, če ne, pa je bolje da se jim izognete.

Pri koprivah je zelo pomembno, da jih naberete na mestih daleč od izpušnih plinov, daleč od mest onesnaženih s toksini, predvsem pa daleč vstran od mestnih ulic. Že res, da so najboljše tiste, ki jih naberemo spomladi, so pa jesenske, ki so nabrane po dežju, mehkejše, delujejo počasneje, zato pa bolj temeljito. V Sloveniji poznamo male in velike koprive, razlik med njima pa, ko sta posušeni, ni. Posušene letošnje jesenske koprive so zagotovo boljše od letošnjih spomladanskih. Zato, nikar ne zadržujte več let starih kopriv, ker se njihova moč vsak mesec zmanjša skoraj za 10 odstotkov.

Na splošno pa velja, da so koprive dobre za zobe in kosti. Bogate so z magnezijem, zato preprečujejo težave z možgani, ožiljem in mišicami. Zmanjšujejo težave s prostato in krepijo imunski sistem (koprive imajo veliko cinka). Pomagajo pri premagovanju senilne zaspanosti in pozabljivosti. Koprive imajo veliko vitamina K, ki preprečuje notranje krvavitve, zato jim mnogi pravijo, da imajo tudi "faktor dolgoživosti". V njih najdemo tudi veliko železa, bakra, vitamina C, mangana ...

Vsakodnevna uporaba kopriv je balzam zdravja za vsak organizem!

Med bolj preproste, zdravilne, hitre in enostavne zvarke sodi prav gotovo sok iz kopriv. Pripravimo ga tako - sestavine:

  • 10 žlic posušenih kopriv (če so v prahu) ali pa 30 do 40 vršičkov
  • 3 litre hladne vode
  • 5 do 6 citrusov (lahko so limone, pomaranče, grenivke, ali pa njihova kombinacija)
  • sladilo (po okusu)
Priprava:

Citruse narežite na kolobarje, jim dodajte koprive in vse skupaj zalijte z vodo. Vse skupaj odložite na temno mesto in pustite stati 24 ur. Naslednji dan skozi bombažno krpo vse skupaj precedite in izstisnete, pretočite v steklenice in shranite na suhem in temnem mestu.

Pijte počasi (največ po 1 dcl) in previdno, ker so koprive tudi močno odvajalno sredstvo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani