Interaktivni dodatki:






Datum: 21. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste eno papriko?

Če se vam zdi, da s samo eno dodano zelenjavo ne morete narediti čudežev, pa se motite. Paprika ni navadna zelenjava!

Paprika ima v sebi ogromno mineralov in vitaminov, njen vpliv na kožo, na prebavo, notranje organe in imunski sistem pa je neprecenljiv. Tu je samo nekaj primerov:

Več železa in vitamina C
Paprika je izjemno dober vir železa in vitamina C. Oba sta v taki obliki, ki jo telo lažje absorbira. Samo ena paprika je dovolj, da se boste počutili manj utrujeni, z več energije in manj zadihani. Nizki stopnji železa strokovnjaki pravijo tudi sindrom nemirnih nog, če pa papriko jeste v kombinaciji s špinačo ali mesom, se bodo njeni vplivi vsaj podvojili.

Manj težav z očmi
Paprika med drugim vsebuje tudi veliko vitamina A in karotenoidov, zlasti luteina in zeaksantina. Vsi pomagajo ohranjati zdravje oči. Ščitijo namreč mrežnico pred oksidativnimi poškodbami in celo preprečujejo očesne bolezni, ki so posledica staranja (siva mrena).

Manj poškodb kože
Kalogen pomaga ohranjati kožo gladko, nežno in elastično. Zaradi pomanjkanja vitamina C se na koži lahko pojavijo modrice, zaradi počasnejšega celjenja pa so na koži dlje časa vidne poškodbe. Vitamini iz samo ene paprike vse to odpravijo.

Manj težav s srcem
Lizopen je eden izmed karotenoidov, ki izboljšuje zdravje srca in ožilja in preprečuje možganske kapi. Poleg tega lizopen pomaga uravnavati krvni tlak in niža nivo holesterola.

Manj težav z ožiljem
Kapsaicin je aktivna sestavina v papriki in ima antioksidativne, antimutagene, antikancerogene in imunosupresivne lastnosti, ki preprečujejo nastanek krčnih žil in drugih težav z ožiljem.

Močnejše kosti
6 % celotne paprike je mangan, ki skupaj s cinkom in bakrom bistveno izboljšujejo zdravje kosti. Poleg tega velike količine vitaminov C in K preprečuje protivnetne lastnosti in preprečuje osteoporozo.

Manj težav s prebavo
Ker je paprika odličen vir prehranskih vlaknin pomaga uravnavati prebavo in preprečuje gastrointestinalne motnje. Ker je 90 % paprike voda, lahko to dejstvo izkoristimo tudi pri shujševalnih kurah.

Močnejši imunski sistem
Približno 17 % paprike predstavlja vitamin B6, ki spodbuja nastanek protiteles, krepi imunski sistem in krapi zdravje. Vitamin B6 preprečuje zunanje okužbe in je v papriki najbolj zaslužen za krepitev zdravja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani