Zbrali smo nekaj pomembnih ugotovitev, zakaj jesti več zelenjave:
- Hrana bogata z zelenjavo preprečuje srčne bolezni, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo.
- Zelenjava lahko ščiti pred nekaterimi vrstami raka.
- Zelenjava bogata z minerali in vlakninami zmanjšuje tveganje za debelost in sladkorno bolezen tipa 2.
- Skodelica zelenjave ima manj energije, kot skodelica procesirane hrane ali mesa. Zelenjava ima tako nizko kalorično gostoto, da lahko določene vrste jemo praktično neomejeno.
- Večina zelenjave ima tako malo maščob, da praktično nima nobenega holesterola. Omake ali začimbe so tiste, ki dodajo večino energije in holesterola.
- Zelenjava je pomemben vir kalija, folne kisline ter vitaminov A in C.
- Zelenjava bogata s kalijem uravnava krvni tlak. V to skupino spadajo sladki krompir, fižol, paradižnik, rdeča pesa, špinača, soja ...
- Prehranske vlaknine iz zelenjave pomagajo zniževati nivo holesterola in zmanjšujejo tveganja za bolezni srca.
- Rastlinske vlaknine pomagajo pri delovanju črevesja in pomagaj opri zaprtju.
- Folna kislina v zeleni zelenjavi pomaga organizmu ustvarjati rdeče krvne celice.
- Vitamin A v zelenjavi dokazano zdravi oči in kožo ter je ključnega pomena pri vzdrževanju imunskega sistema.
- Vitamin C v zelenjavi pomaga pri celjenju rad, urezninah, zdravju dlesni in zob, najbolj pa pri absorpciji železa.