Interaktivni dodatki:






Datum: 25. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Razlogi, zakaj jesti več zelenjave

Zelenjava je zdrava, če je sveža in vemo, kje je zrasla. Je pa res, da zelenjava danes ne dosega hranil, ki jih je nekoč imela.

Zbrali smo nekaj pomembnih ugotovitev, zakaj jesti več zelenjave:

  • Hrana bogata z zelenjavo preprečuje srčne bolezni, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo.
  • Zelenjava lahko ščiti pred nekaterimi vrstami raka.
  • Zelenjava bogata z minerali in vlakninami zmanjšuje tveganje za debelost in sladkorno bolezen tipa 2.
  • Skodelica zelenjave ima manj energije, kot skodelica procesirane hrane ali mesa. Zelenjava ima tako nizko kalorično gostoto, da lahko določene vrste jemo praktično neomejeno.
  • Večina zelenjave ima tako malo maščob, da praktično nima nobenega holesterola. Omake ali začimbe so tiste, ki dodajo večino energije in holesterola.
  • Zelenjava je pomemben vir kalija, folne kisline ter vitaminov A in C.
  • Zelenjava bogata s kalijem uravnava krvni tlak. V to skupino spadajo sladki krompir, fižol, paradižnik, rdeča pesa, špinača, soja ...
  • Prehranske vlaknine iz zelenjave pomagajo zniževati nivo holesterola in zmanjšujejo tveganja za bolezni srca.
  • Rastlinske vlaknine pomagajo pri delovanju črevesja in pomagaj opri zaprtju.
  • Folna kislina v zeleni zelenjavi pomaga organizmu ustvarjati rdeče krvne celice.
  • Vitamin A v zelenjavi dokazano zdravi oči in kožo ter je ključnega pomena pri vzdrževanju imunskega sistema.
  • Vitamin C v zelenjavi pomaga pri celjenju rad, urezninah, zdravju dlesni in zob, najbolj pa pri absorpciji železa.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani