Interaktivni dodatki:






Datum: 5. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Preveč čebule lahko povzroči to ...

Kako veste, kdaj ste pojedli preveč čebule? Ne, vonj iz ust ni pravilni odgovor ...

Vsi vemo, da je zmernost ključnega pomena in edino pravilna, vendar, kako vedeti, kdaj smo prestopili mejo zdravega okusa, ko nam določeno živilo ne škoduje, pač pa koristi?!

Rumeni čebuli mnogi rečejo tudi prehranska elektrarna zdravja, saj vsebuje veliko količino antioksidantov, ima med 270 in 1187 miligramov flavonoidov ... Podatki veljajo za 1 kilogram rumene čebule, rdeča pa ima približno 10 do 20 odstotkov več ranljivih snovi.

A ključno vprašanje je, kakšna je zgornja meja, koliko čebule še lahko pojemo?!

Odgovor ni tako preprost, ker je za vsakogar različen. Prav zato morate biti sami najbolj pozorni.

1. Vonj
Ko se vam bo zazdelo, da celo vaš polt smrdi po čebuli, veste, da ste pred 15 minutami pretiravali, prestopili mejo zmernega. Rešitev je zato, da čebulo jeste počasi.

2. Prebava
Lahko se vam bo zgodilo, da vas bo čebula pognala na stranišče. Nič hudega! Nekateri flavonoidi imajo namreč močan odvajalni učinek. Tudi to je lahko znak, da ste pojedli preveč čebule.

3. Alergije
Čebula lahko povzroči alergične odzive organizma, kar pomeni, da morate nemudoma končati z uživanjem. Alergije se lahko kažejo v obliki driske, oteženega dihanja, srbenja, koprivnice, slabosti ... Študija iz leta 2016 je pokazala, da ima čebula izjemno veliko vitaminov C in B, ima tudi veliko kalija, ki je bistven za delovanje mišic, ledvice in živcev. Seveda pa, če je tega preveč, so lahko tudi učinki nasprotni od želenih.

Danes vemo, da imajo tisti, ki na mesec najmanj 2-krat dosežejo zgornjo količino čebule, za 22 % manj možnosti, da zbolijo za rakom prebavil in 37 % manj možnosti, da zbolijo za rakom na želodcu.

Morda se vam ti odstotki ne zdijo ekstremni, a ne pozabite, da vsako živilo drugače funkcionira, podatki o zdravilni moči pa se seštevajo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani