Interaktivni dodatki:






Datum: 4. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

7 nevarnih živil, ki jih jemo skoraj vsak dan

Tudi v vsakodnevni prehrani srečamo nevarna, celo smrtno nevarna živila. Nevarna so samo , če pretiravamo, a je vseeno dobro poznati skrite nevarnosti.

1. Krompir
Zeleni deli krompirja vsebujejo solanin, ki povzroča bruhanje, drisko in včasih tudi srčni napad. A brez skrbi. Za srčni infarkt bi morali pojesti vsaj pol kilograma zelenega krompirja.

2. Beli riž
Poleg hranilnih snovi in vitaminov bel riž pogosto vsebuje velike količine arzena. Morda niste vedeli, a riž najbolje uspeva med industrijskimi odplakami. Riž pogosto akumulira velike količine težkih kovin, a k sreči gre za zelo male količine. Za zastrupitev z arzenom bi morali pojesti 7 milijonov skodelic. Za Evropejce je to skoraj nedosegljiva količina.

3. Blitva in špinača
Oboje vsebuje oksalat, ki povzroča ledvične kamne. Nutricisti celo pravijo, da bi se morali ljudje, ki trpijo zaradi revmatoidnega artritisa, bolezni ledvic in protina, blitvi in špinači morali izogibati.

4. Bezeg
Bezgove jagode vsebujejo veliko glikozoidov, ki se v prebavnem procesu spremeni v cianid. K sreči te nevarnosti ni, če so jagode toplotno obdelane.

5. Mandlji in druga jedrca
Nezreli mandlji vsebujejo cianid in dovolj je, da pojemo 50 jedrc na dan. Prav tako ni priporočljivo jesti sončnična semena, semena jabolk in hrušk.

6. Stročji fižol
Stročji fižol vsebuje linamarin, ki v telesu tvori cianidno spojino, ki razkraja tkivo. Vendar je ta nevarnost le, če bi pojedli več kilogramov surovega fižola na dan. Če stročji fižol skuhamo, te nevarnosti ni, ker se linamarin izloči v vodo v kateri se kuha fižol. Ta voda nikakor ni dobra za pitje.

7. Muškatni orešček
Muškatni orešček lahko postane strupen, povzroči glavobol, slabost in celo halucinacije. Čeprav velja, da do teh težav pride šele pri velikih količinah, pa smo ljudje različni in z različnim pragom bolečin.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani