Interaktivni dodatki:






Datum: 4. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Vas lovita gripa in prehlad, kaj storiti?

Ste vedeli, da lahko gripo in prehlad v 80 % premagate, če reagirate dovolj hitro in učinkovito?

Zelo pomembno je, da z zdravljenjem gripe in prehlada začnete takoj, ko začutite rahlo bolečino v grlu. takrat vaš imunski sistem še ni načet in potrebuje le spodbudo, vi pa počitek. Če boste prav odreagirali in jedli pravilno prehrano, potem se boste naslednje jutro zbudili kot prerojeni.

Prvi simptomi gripe in prehlada so znani vsem. Za take primere imejte vedno nekje pripravljeno hrano, ki je bogata s cinkom, lahko pa vzamete tudi tablete oziroma kak drug prehranski dodatek bogat s cinkom. Cinku mnogi pravijo tudi kralj med minerali, ker se med vsemi najbolje spopade z virusi, bakterijami in vsemi vrstami prehladov.

Cink je gotovo najpomembnejši mikroelement za vaše zdravje. Spodbuja presnovo, sprošča mišice, uravnava količino encimov v krvi, pospešuje celjenje. Zanimivo je, da se cink najbolje ujame z bakrom, vendar le, če sta v razmerju 1 : 1. če sta oba elementa enakopravno, je njuna moč celo za 15-krat večja, kot če ju konzumiramo samostojno. Sicer pa je največ cinka v morski hrani, divjačini, perutnini, govedini in teletini, pa tudi v divjem rižu, ajdi, gobah, sezamovem maslu, oreščkih, ovsu, otrobih ...

Naj povemo še to, da je raziskava iz leta 2010 pokazala, da slaba polovica Slovencev starih med 19 in 50 let s hrano ne zaužije dovolj cinka, pri otrocih pa je ta odstotek celo 89 %.

A vrnimo se k premagovanju gripe in prehlada.

Naslednja pomembna stvar na poti do vitalnega zdravja je seveda tudi vitamin C. Seveda je najbolje, če pojeste pomarančo, grenivko, kivi ali papriko, prija pa tudi limonada v mlačni vodi. Za vitamin C velja, da ne mara vročine, odrasel človek pa ga na dan potrebuje vsega 1 gram. Če se odločite, da si boste napolnili baterije z vitaminom C, lahko najbolje to storite, če pojeste svečo papriko rdeče barve (rumena in zelena nista enako učinkoviti).

In še tretje pravilo ... Ko ste se najedli cinka in spili limonado, je čas za spanje. Pomanjkanje spanca namreč povzroči, da začnejo v telesu primanjkovati proteini, ki so potrebni v boju proti vsiljivcem. Upoštevajte še, da 8 ur ni vedno dovolj, saj se interval zdravega spadnja giblje med 6 in 10 ur, količina spanca pa se pri vsakem posamezniku razlikuje. Zapomnite si, da je bolje spati uro dlje, kot uro premalo.

Zapomnite si tudi: če spite manj kot 6 ur na dan, potem imate 4-krat več možnosti, da zbolite. Prav zaradi tega, se takoj, ko začutite pekoč občutek v grlu, odpravite spat, da telo proizvede čim več proteinov s katerimi se bori proti infekciji.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani