Interaktivni dodatki:


Datum: 1. DEC 20 - ZANIMIVOSTI

Seznam živil z največ pesticidi 2015

Čeprav so jabolka še vedno najbolj onesnaženo živilo na planetu, pa se je lestvica zasledovalcev v primerjavi z letom 2014 močno spremenila.

Na veliko žalost mnogih so jabolka še vedno najbolj obremenjena s pesticidi. Ameriška delovna skupina za okolje EWG (Environmental Working Group) je tudi letos naredila seznam živil in jih razvrstila po stopnji obremenjenosti s pesticidi. Pesticidi se večinoma uporabljajo za zaščito pred škodljivci in boleznimi, njihova uporaba pa je že večkrat dokazana, da je škodljiva za zdravje ljudi.

Prav zaskrbljujoče je, da so jabolka, ki so zelo pogosta na naših jedilnikih, na vrhu te lestvice. Ker pa smo o tem na Vem, kaj jem pisali že spomladi 2014 (preberite članek TUKAJ), nam seveda primerjava podatkov razkriva veliko več, ko se zdi na prvi pogled.

Veliko negativno presenečenje so breskve, ki so bile lani na 5. mestu, letos so druge. Letošnje jagode so padle na 4. mesto, kar je sicer majhen korak na bolje, vendar samo na prvi pogled. Jagode so ostale enake, le onesnažene breskve so se prerinile na vrh. Če se bo ta trend nadaljeval, lahko breskve naslednje leto pristanejo povsem na vrhu lestvice.

Lestvica s pesticidi najbolj obremenjenih živil:

1. jabolka (1)
2. breskve (5)
3. nektarine (8)
4. jagode (2)
5. grozdje (3)
6. zelena (4)
7. špinača (6)
8. paprika (7)
9. kumare (9)
10. češnjev paradižnik (10)
11. grah (11)
12. krompir (12)

Na dnu lestvice najbolj zdravih ni večjih sprememb. Pri EWG namreč analizirajo 50 najpogosteje kupljenih živil, lestvica zdravih pa je takšna:

1. avokado (1)
2. jedilna koruza (2)
3. melancani (11)
4. ananas
5. čebula (6)
6. šparglji (7)
7. mango (8)
8. papaja (9)
9. kivi (10)
10. zelje (4)

* Številka v oklepaju pomeni uvrstitev v letu 2014.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam vsebine ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani