Interaktivni dodatki:


Datum: 5. DEC 22 - DOBRO JE VEDETI

Ali obstaja zdrava zamrznjena hrana?

Do hrane v zamrzovalnikih imamo odklonilen odnos, čeprav v določenih primerih ni tako.

Hrana iz hladilnikov ne bo nikdar bolj zdrava od sveže. Vendar pa prav sredi zime, ko je na voljo zelo malo svežih živil, je lahko zamrznjena hrana celo bolj zdrava od tiste, ki je prepotovala tisoče kilometrov, da se je znašla na vašem krožniku.

Ali zamrznjena hrana nima vitaminov?

Odgovor na to vprašanje nikakor ni preprost. Postavite na eno stran tehtnice še nedozorelo sadje, ki potem zori v skladiščih tankerjev in ga po trgovinah s kemijskimi preparati vzdržujejo, da zgleda, kot iz kataloga. Na drugo stran pa postavite popolnoma zrelo sadje, najlepše oblike in pri višku svoje hranilne moči, ki ga na hitro zamrznejo, zapakirajo in pošljejo v naše hladilnike.

Ne boste verjeli, a zamrznjeno sadje in zelenjava imajo tudi do 30 % več vlaknin in mineralov, kot sveže. Seveda to velja samo za tista živila, ki prepotujejo dolgo pot do krožnika. Isto velja tudi za sezonsko sadje in zelenjavo (jagode, borovnice ...).

Imajo pa zamrznjena živila v povprečju 20 % manj vitaminov in drugih zdravih snovi od idealno svežega sadja (če to sploh obstaja).

Zamrznjena hrana in otroci in živali

Priprava majhnih porcij pri otrocih kar sama po sebi kliče po zamrzovanju. Pa lahko to počnemo?

Lahko.

Pomembno je, da hrano čim prej neprodušno zapremo, jo zapakiramo v majhne posodice in čim prej zamrznemo. Bolj kot samo zamrzovanje je pri otrocih pomembno odmrzovanje. Nikoli ne pogrevajte več kot enkrat. Pri odtajanju je celo koristno, da to naredite v mikrovalovni pečici, ker se v tem primeru ne bodo vzredili škodljivi mikrobi in bakterije. Seveda pa naj bo to le izhod v sili.

Pri živalih je podobno, saj gre v večini primerov za surovo meso. Vaš kuža bo sicer vesel odmrznjene pojedine, čeprav morate paziti, da se meso med odtajevanjem ne izsuši. Priporočljivo je celo, da živalim ne daste surove hrane, pač pa jo na hitro malo popečete. Tako bo hrana dobila bolj privlačen vonj, pa tudi okus.

Kar reči za konec: zamrznjeno ni nujno nezdravo. Nekateri prisegajo na sušenje (suho sadje ima več vitaminov, ima pa tudi več sladkorja), ali vlaganje v olju, ali kisu. Bistveno pri vsem skupaj je, da jemo raznoliko.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani