Interaktivni dodatki:






Datum: 4. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj se zgodi z našim telesom, če ne spimo dovolj?

Količina spanja je neposredno povezana z našim zdravjem. Sem seveda spada tudi kvaliteta spanca.

Spanje neposredno vpliva na delovanje srca in možganov. Bolezni, ki se lahko razvijejo iz premalo spanca, pa so tako fizične, kot psihične.

1. Lahko pride do "mikro spanca"
Mikro spanec je vsak spanec krajši od 10 sekund. Ne mislite si, da se to vam ne more zgoditi! To se dogaja vsakomur, najhuje pa je, da se tega niti ne zavedamo. Če se to zgodi med vožnjo, je problem lahko toliko večji. Problemi mikro spanja se začno pojavljati že v šoli.

2. Staranje kože
Občutek pomanjkanja spanca proizvaja kortizol za katerega je neposredno odgovoren kolagen, ki spada med beljakovine, ki ohranjajo našo kožo mlado, svežo in napeto.

3. Vpliv na presojo ljudi
Več kot 20 študij je pokazalo, da že po dveh dneh pomanjkanja spanca (dovolj je že ena ura manjka na dan!), ljudje nismo sposobni sprejemati težjih odločitev, kaj šele, da bi odgovarjali na zapletene moralne dileme. Nenaspan človek prav tako ni sposoben razmišljati inovativno in kreativno.

4. Halucinacije in psihoze
Raziskave so pokazale, da ljudje, ki jim v enem tednu manjka 20 ur spanca (to sta dve neprespani noči in še malo) doživljajo halucinacije in blodnje. Pri tem je pomembno vedeti, da se psihotični simptomi razvijajo bolj, ko smo budni.

5. Poškodbe možganov
Vse več je dokazov, da je pomanjkanje spanca povezano s shizofrenijo in demenco. Študije kažejo, da pomanjkanje spanca povzroči krčenje možganov. Seveda pa dovolj spanca povzroči nasproten učinek (zato so dopusti tako pomembni!).

6. Lahko se redite
Študija (vir) je potrdila povezavo med povečanim apetitom in pomanjkanjem spanca. Ugotovili so, da ljudje, ki trpijo zaradi pomanjkanja spanca, jedo več nezdrave hrane in več prigrizkov. Dr. Halon iz univerze v Chicagu je dodal, da pomanjkanje spanca krepi željo po živilih, ki veljajo za nezdrava in se jim težje upremo. V takih primerih je najboljši recept, da hodite spat lačni.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani