Interaktivni dodatki:


Datum: 18. JUN 24 - DOBRO JE VEDETI

30-sekundni test zdravja, da boste vedeli, kaj jesti

Za 30 sekund pomolite prste v hladno vodo in izvedeli boste, kako trdno je vaše zdravje ...

Stres, glavoboli, utrujenost, nejevoljnost ... Vse to so simptomi, ki so poleti precej pogosti, za njimi pa se lahko skrivajo resne težave.

Da bi preverili v kakšni kondiciji je vaše zdravje, lahko naredite kratek in enostaven test s katerim boste ugotovili, ali se po vaših žilah pretakajo krvni strdki. Strdki so namreč lahko smrtonosni, so lahko tudi posledica diabetesa, povzročajo debelost. Če strdki pridejo do srca, ali pljuč, lahko nastanejo trajne poškodbe.

Kako torej ugotoviti, kaj se dogaja v vašem ožilju?

Do polovice kozarca nalijte hladno vodo in dodajte nekaj kock ledu. Počakajte, da se led do polovice stali, nato pa kazalec, sredinec in prstanec desne roke za 30 sekund pomolite v hladno vodo. Voda naj bo zares hladna.

Barva prstov po pol minute vam lahko razkrije več, kot katerikoli pregled. Če so prsti beli ali modri, potem imate težave z obtokom.

Sprememba temperature namreč povzroči, da se krvne žile v prstih skrčijo, kar zmanjša prekrvavljenost. Nekaj podobnega se dogaja pozimi tudi z nosom in ušesi.

Če ob tem, ko imate prste v hladni vodi, čutite krče in nevzdržno bolečino, potem obstaja nevarnost za nastanek krvnih strdkov.

In kaj jesti proti strdkom?

Čebula ovira lepljenje trombocitov, raztaplja nastale strdke in onemogoča koagulacijo krvi zaradi mastne hrane. Priporočljivo je pojesti 10 dag čebule na dan.

Zdravilen je tudi ahoen, ki ga največ najdemo v česnu in ima podoben učinek, kot aspirin.

Zelo zdrave so tudi ribe, ki vsebujejo veliko živalskih omega-3 maščobnih kislin. Jejte predvsem modre ribe: sardele, skuša, losos, tuno ...

Koristni so tudi flavonoidi v vinu, ki imajo zelo pozitivno vlogo na zdravje krvi.

Priporočljivi so tudi pekoči feferoni, ki vsebujejo kapsiacin, ki hitro razbija krvne strdke. Pa ingver, kumina, kurkuma, klinčki ...

Ob tem pa vam priporočamo tudi hrano za znižanje pritiska. Jejte več rib, kakijev, krompirja, blitve, špinače, zelene, artičoke, banane, bezga, ohrovta, koromača, rozine, suhe fige, jogurta in živila z veliko vitamina C.

Izogibajte pa se stresu, alkoholu, slanim in sladkim jedem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani