Interaktivni dodatki:






Datum: 18. JUN 22 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj je poleti nevarno piti vodo v plastenki iz avta?

Vsakdo ima poleti v avtu kakšno plastenko vode, ki pa je lahko zelo nevarna. Nikar ne pijte takšne vode.

Ko zunanja temperatura zraka doseže 30 stopinj Celzija ali več, potem bo temperatura v avtu v samo pol ure narasla na 45 stopinj in več. Če pa avto stoji na soncu eno uro, potem je lahko v njem 50, pa tudi 70 stopinj Celzija. To pa so že ekstremni pogoji, ko se iz plastične plastenke začno izločati nevarne snovi.

Gre predvsem za bisfenol A in antimon, ki sta dokazano nevarna za zdravje že v zelo majhnih količinah.

Bisfenol A ima v telesu podoben učinek kot estrogen. Povzroča hormonska neskladja, cela vrsta raziskav pa ga povezuje še z drugimi boleznimi, kot so bolezni ščitnice in celo diabetes.

Antimon je belo-modra polkovina, ki jo je mednarodna agencija za raziskavo raka IARC razvrstila v skupino 2B, kar pomeni, da lahko povzroča raka. Predvsem problematično je njegovo izločanje pri visokih temperaturah. Prisotnost antimona prepoznate tudi tako, da je plastenka brez te nevarne snovi trša.

Bisfenol A (kratica BPA) prav tako spada med potencialno nevarne snovi, čeprav mnogi zatrjujejo, da znanstvenega dokaza o njegovih nevarnih učinkih ni. Še več. Bisfenol A se uporablja celo pri nekaterih zdravilih. Najbolj nenavadno je, da bisfenol dokazano škodi ribam, vodnim vretenčarjem, dvoživkam in plazilcem. Določeno stopnjo toksičnosti so z raziskavami zaznali tudi pri podganah. Pri ljudeh neposredne povezave (še?) ni.

Pa vendar, mar ni dovolj, da s plastiko zastrupljamo ribe?! Ste kdaj pomislili, koliko zastrupljenih rib ste pojedli v življenju?

Še to si velja zapomniti: poleti ne jejte nobenih živil, ki so bila več kot pol ure zaprta v avtu, ki je stal na soncu. Četudi gre za običajen sendvič, ali sadje v plastični vrečki.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani