Interaktivni dodatki:


Datum: 6. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Ste danes že zaužili svojo porcijo gheeja?

Kuhano maslo so uporabljale že naše babice, vmes smo pozabili nanj, danes pa počasi spet odkrivamo, kako nepogrešljivo je.

Ghee je vrsta prečiščenega masla, ki se največ uporablja v Indiji, zaradi svojih pozitivnih vplivov na zdravje, pa ga svetujemo tudi vam. Naše babice so ghee poznale pod imenom kuhano maslo. S kuhanjem se namreč ločijo trdi delci od maščob, zato je tako maslo veliko bolj obstojno, tudi brez hladilnika, še posebej pomembno pa je, da ghee ne vsebuje sledi mlečnih proteinov, ne sladkorjev ali vode.

Zakaj bi morali tudi pri nas več uporabljati kuhano maslo?

Gre za najkvalitetnejši izbor maščobnih kislin, tako nasičenih, kot nenasičenih. Vsebuje veliko omega-3 in omega-9 esencialnih maščob (to so maščobe, ki jih organizem potrebuje, ne more pa jih sam pridelati - druge vrste maščob lahko). Vsebuje tudi veliko vitaminov A, D, E in K. Popularnost gheeja pa narašča z vsakim novim odkritjem. Znanstveniki so doslej odkrili in potrdili vsaj 4 koristi, ki jih prinaša ghee.

1. Krepi kosti
Ghee spada med redka živila, ki so bogata z vitaminom K, predvsem K2. K2 igra v telesu zelo pomembno vlogo in sicer pomaga organizmu izkoristiti potencial mineralov, vključno s kalcijem. Pomanjkanje vitamina K2 preprečuje tudi zobno gnilobo.

2. Krepi imunski sistem
Maslena kislina, ki je ena ključnih sestavin gheeja, pomaga stimulirati proizvodnjo T-celic, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje imunskega sistema. Poleg tega ima ghee tudi antioksidativen učinek, zaradi veliko vitamina A pa odpravlja tudi proste radikale. Ghee zmanjšuje oksidativni stres, ki prav tako slabi imunski sistem, zato je bilo kar nekaj raziskav na temo, kako ghee pomaga premagati raka. Za raka na debelem črevesu je že dokazano, da ga pomaga premagati.

3. Daje energijo
Maščobne kisline se v jetrih hitro obdelajo, kar daje telesu energijo. Poleg tega ghee pomaga pri absorpciji v maščobah topnih vitaminov, kar prav tako izboljšuje počutje in poveča vzdržljivost. Strokovnjaki priporočajo uživanje gheeja predvsem rekreativnim športnikom, saj gre za enega najbolj čistih in doslednih virov energije.

4. Varen pred akrilamidom
Akrilamid je zelo rakotvorna snov, nastane pa v enostavnih maščobah, ki jih segrevamo na več kot 120 stopinj Celzija. Povedano drugače: vsa ocvrta hrana je izredno nevarna, strupena in rakotvorna, ker vsebuje ogromno nevarnega akrilamida.

Če kljub vsemu ne morete brez ocvrte hrane, raje uporabite ghee. Ker gre za očiščeno maslo, se akrilamid in prosti radikali (to so nestabilne molekule, ki povzročajo vrsto zdravstvenih težav, prezgodnje staranje in celo raka) začno tvoriti šele pri 250 stopinjah Celzija. Ker večinoma cvremo na nižjih temperaturah, je zato ghee veliko bolj primeren.

Seveda pa naj tudi z ali brez gheeja velja, da se izogibajte ocvrti hrani.

Za konec pa še opozorilo: zaradi velike koncentracije maščob je priporočljivo na dan pojesti zgolj 3 do 4 žličke. Vse, kar je več, lahko škoduje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani