Interaktivni dodatki:






Datum: 28. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Vam zatekajo gležnji?

Zatečeni gležnji so pogost pojav, razlogov pa je več. Čeprav uradna medicina temu ne posveča veliko pozornosti, je vseeno dobro poznati nekaj stvari ...

Zatečeni gležnji so bolj ženski pojav, kot moški, in so večinoma dedni. Ker na genetiko ne moremo vplivati, lahko v takih primerih zatečene gležnje le blažimo, povsem odpraviti pa jih ne moremo.

Naslednji pogost primer zatečenih gležnjev so tudi primeri, ki jih povzročijo zdravila. Znano je namreč, da zdravila za visok pritisk, antidepresivi in hormonske tablete lahko povzročijo zatekanje gležnjev. če se vam to pogosto dogaja, je najbolje, da se pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam bo predpisal druga zdravila.

Na tretjem mestu je debelost. Če imate dlje časa preveč kilogramov, se bo preobremenjenost telesa najprej videla na gležnjih. Recept proti zatečenim gležnjem je v tem primeru hujšanje, je pa ob tem potrebno poudariti, da vam bodo gležnji hitro pokazali, kdaj imate še sprejemljivo težo. Ni vam treba stradati in hujšati za 50 kilogramov. Včasih je že dovolj, da bolj skrbno izbirate obroke čez dan, da zvečer manj jeste in se več gibljete. morda vas od zmerne teže loči le nekaj kilogramov viška - gležnji so najboljši senzor za to.

Gležnji vam lahko zatekajo tudi, če ste cel dan na nogah ali pa, če se gibljete v prostoru s previsoko temperaturo. Če vas delo sili, da ste veliko časa na nogah, vam priporočamo kompresijske nogavice. Če pa vam gležnji zatekajo zaradi visokih temperatur, pa morate jesti hrano za odvajanje vode. Pri tem moramo poudariti, da so visoke temperature lahko poleti (vročinskih valov smo že skoraj navajeni) in tudi pozimi. Pretiravanje s kurjavo je lahko tudi eden od vzrokov, da se zjutraj zbudite z zatečenimi gležnji. Ne pozabiti, da je optimalna temperatura za spanje med 16 in 18 stopinjami Celzija.

Čeprav zatečenim gležnjem zdravniki le redko posvečajo pozornost, pa se za njimi lahko skrivajo zelo resni problemi. Lahko so tudi posledica krvnih strdkov, bolezni želodca, kažejo na nepravilno delovanje jeter in nezadostno odvajanje vode, če se ob tem še počutite utrujeni in slabotni, potem vam primanjkuje kisika in železa. Če za zatečene gležnje ne vidite racionalnega razloga (na primer: celodnevno nakupovanje, nenadna debelost in podobno), oteklina pa traja več dni, potem je to zagotovo razlog za obisk zdravnika.

Še prej pa iz svojega jedilnika povsem črtajte hitro pripravljeno hrano, zmanjšajte ogljikove hidrate, pijte nesladkane čaje in jejte čim več zelene zelenjave (zlasti peteršilj in zelena sta priporočljiva).

In še to: če vam gleženj zateče sredi dneva, se umirite, noge pa za 15 minut dvignite na višino srca.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani