Interaktivni dodatki:


Datum: 5. MAJ 23 - DOBRO JE VEDETI

Pomarančni sok vpliva na možgane

Sok sveže stisnjenih pomaranč izboljšuje spomin, reflekse, imunski sistem ... Dovolj je le redno pitje ob zajtrkih.

Oranže imajo veliko flavonoidov, ki med drugim stimulirajo delovanje možganov, izboljša se spomin in del možganov, ki je povezan z učenjem. Za to je dovolj že kozarec pomarančnega soka za zajtrk, vztrajati pa morate vsaj 2 meseca. Raziskave so pokazale, da se po 8 tednih in pol litra popitega pomarančnega soka izboljša delovanje možganov za dobrih 10 odstotkov. Seveda pa moramo k temu dodati še ostale vitamine in vlaknine, ki jih imajo pomaranče, in dobimo zelo zdrav napitek, ki pospešuje prebavo, ureja nivo sladkorja v krvi, deluje protivnetno in ima veliko vitaminov, zlasti vitamina C.

To pa niso edini pozitivni učinki pomarančnega soka.

Boljši spomin, refleksi, besedni zaklad
V študiji, ki so jo naredili na inštitutu Reading v ZDA, je sodelovalo 24 žensk in 13 moških starih med 60 in 80 let. Po večtedenskem rednem pitju pomarančnega soka zaznali vidno izboljšanje vseh možganskih funkcij. Sodelujoči so namreč dobili na listu napisanih 15 besed, ki so jih morali čez pol ure ponoviti. Rezultati so bili po 8 tednih neverjetni.

Boljša prekrvavitev
Naslednja pozitivna stvar, ki je prav tako očitna, je boljša prekrvavitev, kar je še posebej pomembno na stara leta. Učinek flavonoidov še ni povsem raziskan, a očitno so učinki več kot pozitivni. Več flavonoidov, kot pomaranče, imajo le še borovnice.

Za konec pa še nasvet: pol litra sveže stisnjenega soka (to sta približno dva kozarca) popijte do kosila, ker se bodo tako vitamini, minerali in vlaknine lažje vsrkali v telo, pozitivni učinki pa bodo nekajkrat boljši.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani