Interaktivni dodatki:






Datum: 3. MAJ 22 - ZANIMIVOSTI

Ne zavrzite koščice limon. Preverite zakaj?!

Koščice limon so lahko zelo koristne, kar še zlasti velja za otroke. Poskusite!

Dejstvo je, da cene limon izredno poskakujejo. So obdobja, ko so nesramno drage, spet drugič se cene umirijo, a v trenutku, ko najbolj potrebujemo limone, so njihove cene zmeraj previsoke. Poleg tega, četudi velja, da limona cveti zelo mlada, pa boste vseeno morali počakati nekaj let, da boste iz nje lahko odtrgali prvo domačo limono.

Tudi zato za limono pogosto rečejo, da raste skupaj z otroci.

Najpomembnejša stvar, ki jo morate vedeti o limonah je, da lahko drevo limone posadite v običajni skodelici, za to pa potrebujete le nekaj zemlje in dve koščici semen.

Na podoben način lahko vzgojite tudi drevo grenivke.

Koščici dajte v majhno skodelico in jih prelijte s sokom stisnjene limone. Soka naj bo toliko, da bodo koščice plavale v njem. Če ne, lahko brez skrbi dodate malo vode

Nato pustite vse skupaj stati 6 do 7 dni.

V tem času se bo okrog koščice naredila želatinasta plast, kar je normalno.

V novi skodelici najprej naredite plast kamenčkov, dodajte plast zemlje, vanjo položite semena s konico navzdol, na vrh pa dodajte plast peska ali drobnih kamenčkov. Vsake 2 do 3 dni površino rahlo navlažite, skodelico pa lahko tudi pokrijete z najlonsko vrečko ali folijo, da s tem ustvarite učinek tople grede.

Prvi poganjki se pojavijo na svetlem po 7 do 8 dneh. To je tudi čas, da je treba majhne limonice presaditi v večje lončke. Zato vedno raje posadite več koščic, da lahko izberete najmočnejše in najbolj zdrave poganjke.

Poleti, ko se začne lepše vreme, postavite limonice v svetel in svež prostor. Pazite, da je dovolj sonca in ne premrzlo. Pazite tudi, da se tla nikdar ne izsušijo.

Še to ... Če se vam dogaja, da se vejice sušijo in listje odpada, naj vas to ne skrbi, ker je to običajno. Suho listje odrežite in zelo hitro bo tam zraslo več novih vejic. Čez čas boste imeli lep grmiček.

Čez zimo pazite le, da vaša limona ni izpostavljena zmrzali.

Če se sprašujete, zakaj bi imeli svojo limono, se spomnite, da ho najbolj hranljive snovi tik pod lupino in v njej. Najbolj hranljiv del limone običajno zavržemo, kar je, na žalost, prav, ker pri kupljenih limonah nikdar ne vemo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani