Interaktivni dodatki:


Datum: 4. MAJ 24 - DOBRO JE VEDETI

Kaj o vašem zdravju razkrivajo nohti?

Nohti po samo nekaj urah razkrivajo več o vašem zdravju, kot veste o tem vi sami. Če ste le dovolj pozorni na njih in jih znate pravilno opazovati.

Nohti nimajo samo estetskega vpliva, pač pa so dobesedno ogledalo vaše duše in pokažejo spremembe veliko prej, ko se problemi sploh pojavijo. Tu je nekaj preprostih načinov, kako brati prihodnost iz nohtov.

Barva nohtov
V osnovi poznamo 6 osnovnih barv, ki so lahko na nogah drugačne, kot na rokah:

 • 1 - Rumeni nohti: najpogosteje kažejo na glivično okužbo. Če stanja pravočasno ne zdravite in, ko nohti dobijo zelenkast odtenek, imate velik in predvsem dolgotrajen problem. Glivic se ne morete znebiti v nekaj dneh., poleg tega pa nohti čez čas postanejo drobljivi. Poleg tega se rumeni nohti pojavijo tudi s starostjo , kažejo pa na težave s pljuči, kar je lahko tudi posledica kajenja. Nohti porumenijo tudi kadar pretiravate z uporabo umetnih nohtov iz plastičnih mas. Možno je, da ste alergični na te materiale. Zamenjajte proizvajalca.
 • 2 - Beli nohti z rožnatim trakom na vrhu: to je znak srčnega popuščanja, težav pri delovanju ledvic, na ta način se kažejo tudi težave s sladkorjem, jetri, hepatitisom ali cirozo.
 • 3 - Neizraziti, bledi nohti: verjetno gre za prehransko pomanjkanje ali težave s krvnim obtokom. Bledi nohti so tudi znak pomanjkanja železa, anemije ...
 • 4 - Temno rdeči nohti: so znak težav s srcem. Če se rdečica razširi še na stranice in povrhnjico, je to lahko znak katere od avtoimunih bolezni (ščitnica, revmatoidni artritis, skleroza, diabetes, celiakija, chronova bolezen, bolezni ledvic ...).
 • 5 - modrikasti ali vijolični nohti: običajno pomenijo, da vaše telo ne dobi dovolj kisika. Med razlogi za to so lahko težave s srcem ali pljuči, tudi kronični bronhitis.
 • 6 - Porjaveli in osiveli nohti: se lahko kažejo zaradi težav s ščitnico ali drugih težav s prehrano. Posiveli nohti se pojavijo pri napačnem ali pretiranem jemanju zdravil.

Struktura nohtov
Bodite pozorni na vrhove nohtov in njihovo strukturo. Ta prav tako veliko pove o vašem zdravju ...

 • 1 - Krhki in razcepljeni nohti so velikokrat povezani s prepočasnim delovanjem ščitnice. Suhi in drobljivi nohti so tudi znak pomanjkanja vitaminov A, C in B7.
 • 2 - navpični grebeni: sicer nastanejo kot posledica staranja, če pa se pojavijo v mladosti, pa je to znak pomanjkanja vitamina B12 ali magnezija.
 • 3 - vodoravni grebeni: so posledica neposrednih poškodb. Če pa se ti znaki pojavljajo na več nohtih, lahko nastanejo, kot posledica visoke vročine ali pljučnice
 • 4 - drobne poškodbe površine nohta: so pogosto znak težav s kožo, kot so luskavica, ekcem ali dermatitis. Lahko je to tudi zgodnji znak motenj vezivnega tkiva, vnetnega artritisa, ki napade predvsem sklepe.

Rast nohtov
Tudi na rast nohtov moramo biti pozorni, ker se v njih zrcalijo težave, ki se jih še ne zavedamo:

 • 1 - oblika žlice: nastane, ko je noht bolj ukrivljen, kot je oblika prsta. Dvignjen osrednji del in vnetja od straneh so lahko posledica depresija, bolezni srca in slabim krvnim obtokom ali preveč železa (da, tudi to je problem!).
 • 2 - oblika lopate: nastane, ko je noht širši od predvidenega prostora. Do ukrivljenosti navzdol pogosto pride zaradi pomanjkanja kisika, lahko je tudi posledica pljučnih bolezni ali pa bolezni jeter in ledvic.
 • 3 - odlepljeni nohti: do tega pojava pride zaradi težav s hormoni ali težav s prekrvavitvijo. Pojavi se tudi v primeru prekomerne količine beljakovin.

Druge lastnosti nohtov
V to skupino sodijo vse drobne spremembe in lahko iz njih razberemo spremembe, ki so se dogajale v našem organizmu v zadnjih nekaj tednih.

 • 1 - temne vertikalne črte: včasih so temne črte znak subungualnega melanoma (gre za vrsto melanoma, ki ga je težko ali skoraj nemogoče predčasno odkriti in velja za nevarno vrsto kožnega raka). Na vsak način se takoj ob pojavu teh črt posvetujte s svojim zdravnikom.
 • 2 - bele horizontalne črte: so lahko znak pomanjkanja kalcija, bolj verjetno pa gre za neuravnoteženo prehrano, predvsem pomanjkanje beljakovin. Isti znaki se pojavijo tudi ob zastrupitvi s težkimi kovinami in pri težavah z delovanjem ledvic.
 • 3 - rdeča, zabuhla koža: se pojavi ob nohtih in kaže na notranja vnetja, ki niso vedno povezana s prehrano.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani