Interaktivni dodatki:


(Huffpost.com)Datum: 28. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

5 mitov o hujšanju, ki v resnici redijo

V poplavi shujševalnih diet se najdejo tudi taki nasveti, ki imajo v resnici nasproten učinek

1. Vegetarijanci in vegani lažje hujšajo
Odločitev, da ne jeste mesa in živalskih beljakovin še ne pomeni, da boste shujšali. Če ne poznate zakonitosti, kako deluje denimo veganska prehrana, potem boste hitro izčrpali telo, namesto hujšanja pa se vam bodo še dodatno začele tvoriti maščobne obloge s katerimi si telo ustvarja zaloge za težke čase. Poleg tega veliko ljudi išče zamenjavo za meso, pa zato pogosteje posegajo po torticah,pecivu, sladkarijah, pojedo več prigrizkov med obroki ... Če se odločiti črtati meso iz svojega jedilnika, se o tem dobro informirajte. Pozitivnih učinkov je veliko, skušnjav pa tudi.

2. Črtanje ogljikovih hidratov
Ali res hrana brez ogljikovih hidratov pomaga pri hujšanju? To ni povsem res. Ne pozabit, da poznamo dobre in slabe ogljikove hidrate in, da so to snovi, ki jih naše telo tudi potrebuje. Res pa je, da so preprosti ogljikovi hidrati zelo škodljivi in zelo redilni, med tem, ko kompleksne najdemo v oreščkih, sadju in zelenjavi in so zelo pomembni za zdravje. Posebej velja izpostaviti žitarice, ki imajo veliko ogljikovih hidratov, po drugi strani pa veliko vitaminov, mineralov in vlaknin. Zato so polnozrnati kruh, riž in testenine koristni za zdravje in postavo.

3. Dietni napitki z manj energije
Ena večjih zarot današnjega časa so dietni napitki z manj energije, ki dajejo lažen vtis, da ne redijo. Take pijače morda res ne vsebujejo kalorij, vendar pa umetna sladila povzročajo še večjo željo po sladkem, spodbujajo apetit in posredno vplivajo sposobnost telesa vsrkati hranilne snovi. Po dietnem napitku boste hitro spet lačni, če pa spijete kozarec naravnega soka ali čaja (lahko tudi sladkanega z medom), pa bodo vaše potrebe po hrani redkejše.

4. Maščobe redijo
Pri tem bodite pazljivi. Poleg ogljikovih hidratov so maščobe zelo pomemben vir energije. Ogljikovi hidrati zagotavljajo hitro energijo, zato so tako redilni, ker ljudje nimamo občutka, kdaj in koliko jih zares potrebujemo, maščobe pa počasneje izgorevajo in telesu zagotavljajo energijo več ur. Če boste jedli jogurt z manj maščobami, je lahko to obrok v prazno s katerim boste vnesli v telo več škodljivih snovi, saj so koristne maščobne kisline odstranjene. Kmalu boste spet lačni, ob koncu dneva pa bo vaš seštevek kalorij presegel optimalno število. Ali pa boste cel dan lačni, kljub temu, da veliko jeste. Olive, bučna semena, laneno olje, oreščki so polni zdravih maščob in so pomemben sopotnik pri hujšanju.

5. Beljakovinske diete so najboljši način za hujšanje
Beljakovinske diete so vsake toliko zelo popularne, ker z njimi na razmeroma hiter način izgubimo veliko kilogramov. A slaba stran takih diet je jo-jo efekt, ki se mu ne moremo izogniti, ker telo potrebuje uravnoteženo prehrano. Pomembno je vedeti, da so določeni vitamini in minerali topni v maščobah, pri drugih je absorpcija telesa brez ogljikovih hidratov nemogoča ... S črtanjem katere od pomembnih sestavin pomeni pomanjkanje določenih snovi na drugi strani. Beljakovinske diete lahko porušijo ravnovesje v telesu, kar lahko povzroči težke zaplete. Zelo pomembno je, da jeste raznoliko hrano, zato je najboljša dieta jesti manjše obroke večkrat na dan.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani