Interaktivni dodatki:






Datum: 4. MAR 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Idealni pari

Špageti in mesna polivka. Juha in solata. Kava in smetana ... Obstajajo kombinacije, ki ne bodo šle nikdar iz mode, a to še ne pomeni, da so zdrave. Vas zanimajo zdrave kombinacije jedi?

Ni vseeno, kaj kombinirate, ker lahko ena jed izniči hranilne učinke drugih. Prav tako ni vseeno, kakšna živila kombinirate pri pripravi ene jedi. Nekatere kombinacije so tako vsakdanje, da sploh ne razmišljamo, ali so zdrave in, ali obstaja kak okusnejši recept.

Tokrat vam ponujamo nekaj zdravih kombinacij.

1. Črni fižol in rdeča paprika
Fižol ima veliko železa, a problem rastlinskega železa je, da ga v kri pride le 2 do 20 %. Rdeča paprika ima veliko vitamina C, raziskave pa so pokazale, da prav snovi iz paprike povečajo absorbcijo železa za 6-krat!

2. Divji riž s čebulo in česnom
Če nimate divjega, lahko uporabite neprečiščen riž, saj cela zrna vsebujejo več mieralov, kot fižol. Izstopata zlasti železo in cink. Študija, ki jo je leta 2010 naredila revija Agricultural and Food Chemistry, je pokazala, da čebula in česen močno povečata absorbcijo vseh mineralov. Pomembno je le, da ju jemo v surovem stanju. Zapomnite si še, da bo sendvič bolj zdrav, če ne bo imel vrhnje rezine kruha in bosta v njem čebula in česen.

3. Paradižnik in olivno olje
Olivno olje je eno najbolj zdravih živil za srce. Znižuje slab holesterol, odmašuje žile ... Olje v kombinaciji z likopenom, ki ga je največ prav v paradižniku, postane izredno antioksidativno aktiven.

4. Losos in ohrovt
Losos ima med drugim veliko kalcija, vendar je kalcij v našem telesu težko topen. Za to potrebujemo vitamin D, ki pa ga je največ prav v ohrovtu. Res je, da vitamin D dobimo tudi na sonci, a bi za količino, ki jo najdemo v 100 gramih ohrovta, morali biti na soncu 18 ur.

5. Brokoli in paradižnik
Leta 2007 so v Cancer Research naredili test, kjer so eno skupino podgan hranili samo z brokolijem, drugo samo s paradižnikom, tretja skupina pa je dobila oboje. Po samo nekaj dneh so se pojavil vidni znaki napredovanja. Podgane, katerih hrana je vsebovala 10 % brokolija in 10 % paradižnika, je imela 52 % manj rakastih tumorjev, kot pred dieto. Seveda je bil napredek tudi v prvi skupini (samo brokoli), kjer se je obseg bolezni zmanjšal za 42 % in v drugi skupini (samo paradižnik), kjer je bilo stanje boljše v 34 %. In kako jesti paradižnik? Najbolje, da ga na olivnem olju prepražite in iz njega naredite polivko za kuhan brokoli.

6. Zeleni čaj in črni poper
Pozabite na sladkor, med in druga sladila za v čaj. Poskusite dodati nekaj zrnc celega popra. S tem si boste spodbudili prebavo, nekajteri verjamejo, da vas bo ta kombinacija obvarovala pred rakom, raziskave pa potrjujejo, da piperin v popru krepi srce.

7. Brstični ohrovt in olivno olje
Mini zeljne glave imajo veliko vitamina K, preprečujejo strjevanje krvi, krepijo kosti, a vse to samo, če ima hrana dovolj maščob. Vitamin K je namreč topen samo v maščobah.

8. Temna čokolada in jabolka
Ta kombinacija ni samo sladka, pač pa je tudi zdrava. Jabolko zaradi veliko flavonoidov deluje protivnetno, čokolada pa je zaradi katehinov antioksidant in preprečuje strjevanje arterij. Kadar sta skupaj, je učinek snovi 6-krat večji. Žal to ne velja z amlečno čokolado.



Idealni pari
(Johnthebodyman.com)
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani