Interaktivni dodatki:


(Mirror.co.uk)



Datum: 29. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Ali grenivke res povzročajo raka na prsih?

Grenivke so popularne, ker topijo maščobe, ščitijo pred zimskimi bolezenskimi nadlogami, poleti pa nudijo prijetno osvežitev, vendar imajo tudi svojo temnejšo plat.

Grenivke spadajo v skupino citrusov in so nastale s križanjem oranž in pomela. Glede na vrsto oranž s katerimi so bile grenivke križane, danes poznamo grenivke z belo, rožnato in rdečo sredico.

100 gramov grenivke ima 175 J (42 kalorij), kar je 10 % manj od oranž. Poleg tega imajo grenivke 7 gramov sladkorja (oranže 9 gramov), 23 % vitamina A (oranže 4 %), nekoliko slabše pa so pri vitaminu C, ki ga je 52 % (v oranžah 89 %). Odstotki se nanašajo na priporočeno dnevno količino.

Ko primerjate nutricistične podatke grenivk in oranže, hitro pridete do zaključka, da imajo oranže skoraj enkrat več vitaminov in drugih mineralov, a pri dveh alinejah je razlika v prid grenik izstopajoča. V 100 gramih grenivk je 8 mg omega-3 in 29 mg omega-6 maščobnih kislin. Oranže imajo le 7 mg omega-3 in 18 mg omega-6.

In še ena razlika je očitna - lupina.

Lupina grenivke ima skoraj enkrat več flavonoidov, likopena in fitonutricientov, ki so nujno potrebno pri boju proti raku in drugim težkim boleznim. Zato, ko pripravljate sok iz grenivk, dajte v mikser čim več belih delov lupine, ker je tam največ hranljivih snovi.

Kislost: Zanimivo je tudi, da sok grenivke deluje v našem telesu bazično, čeprav je po okusu kisel, ki malenkost pogreni. Domači sok grenivke priporočamo vsem, ki imajo zakisano telo. Tudi preventivno uživanje nič ne škodi, lahko samo koristi.

Bolezni, kjer nam grenivke lahko pomagajo:

Arterioskleroza: Kombinacija velike količine pektina, ki zmanjšuje arterijske obloge (čisti žile), ter vitamina C daje ožilju večjo prožnost.

Prehlad: Veliko ljudi ne ve, da nam telo s prehladom sporoča, da je preobremenjeno, pod stresom in v energetskem neravnovesju. Seveda se lahko prehlada tudi nalezemo. V vseh primerih so grenivke odlično pomirjevalo , pa še imunski sistem krepijo.

Holesterol: Grenivke dokazano znižujejo nastanek holesterola v jetrih.

Sladkorna: Za razliko od oranž lahko sladkorni bolniki uživajo grenivke. To je pomembno predvsem zaradi vrste vitaminov, ki jih imajo samo citrusi.

Utrujenost: Ko še ni bilo energijskih pijač, je za moč skrbela mešanica pol soka grenivk, pol limone, posladkano pa z naravnim medom.

Hujšanje: Grenivke vsebujejo encime, ki zmanjšujejo količino sladkorja v organizmu in, ki topijo maščobe. Če se ne želite zrediti, je dovolj samo kozarec soka na dan, vaš jedilnik pa lahko ostane nespremenjen.

In še bolezni, kjer je koristnost grenivk postavljena pod vprašaj:

Rak na prsih: Bioflavonoidi, ki jih je največ prav v grenivkah, vplivajo na nivo esrogena v telesu, kar bi lahko vplivalo na nastanek raka na prsih. Do te ugotovitve so prišli ameriški raziskovalci, ki so leta 2007 analizirali prehrano več kot 50.000 žensk v meni. Pri tistih, ki so redno uživale grenivke, je bil rak na prsih 30 % bolj pogost (raziskavo so povzeli pri BBC - članek >b>TUKAJ). Ker je to prvi primer, da bi neko sadje lahko posredno povzročalo raka, je bilo začudenje nutricistov po celem svetu veliko. Še posebej, ker se je do te raziskave verjelo, da grenivke ustavljajo rakaste celice.

Zdravila: Obstaja seznam zdravil, ki jih ne smemo jemati skupaj z grenivkinim sokom. Flavonoidi v grenivkah namreč povzročijo, da se določene zdravilne substance hitreje izločijo iz telesa ne, da bi dosegle svoj namen. So zdravila, ki jih sok grenivke tudi pol ure po zaužitju v celoti onemogočijo. O vplivu grenivk se pogovorite s svojim zdravnikom.

Zanimivo je, da sok oranž teh težav ne povzroča.

Ali je sok grenivk zdrav?

Če ste vi zdravi, potem je. Zelo koristen je lahko za otroke, mlade, pri starejših pa je očitno že potrebno nekaj previdnosti. Vsekakor pa je vsako pretiravanje lahko škodljivo.

Je pa lahko primer grenivke prva lastovka, ki bo načela mit o zdravem sadju in zelenjavi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani