Interaktivni dodatki:






Datum: 28. DEC 21 - DOBRO JE VEDETI

Ste vedeli, da obstaja škodljiv in zdrav cimet?

Razlike med Kitajskim in Cejlonškim cimetom so minimalne, vendar pomembne - škodljiv cimet lahko povzroči okvare jeter in ledvic. Ga prepoznate?

Saj ne, da bi prav v dneh, ko se praznično vzdušje bliža vrhuncu, želeli povzročati paniko, a vendarle je dobro vedeti, da ni vsak cimet dober za zdravje. Obstajata namreč dve vrsti. Ena je gojena na Kitajskem (uvozili so ga iz Tajske), druga pa na Šrilanki (staro ime Cejlon).

Cimet velja za eno najstarejših in najbolj romantičnih začimb poznano po celem svetu. V zadnjem času znanstveniki vedno znova odkrivajo pozitivne učinke cimeta. Pomaga pri artritisu, odpravlja bolečine v želodcu, gastritis, znižuje protin, odpravlja glivične in bakterijske okužbe, zelo dober je tudi za ljudi s sladkorno, izboljšuje prekrvavitev, odpravlja menstrualne težave, znižuje holesterol, pomaga ljudem s težavami z jetri in sečili ... Tudi na Vem, kaj jem smo objavili celo vrsto nasvetov za kaj vse je koristen cimet.

Le redki vedo, da obstajata dve vrsti cimeta in sicer "pravi cimet", ki nosi tudi ime Cinnamomum zeylanicum Nees in cenejši kitajski cimet, ki nosi ime Blume. Po vonju in videzu sta vrsti praktično identični, vendar pa ima "pravi cimet" bistveno nižji delež kumarina. Pravi cimet ima 0,45 % kumarina, kitajski pa 5,0 %.

Kumarin je namreč snov, ki daje cimetu značilen vonj in okus, nanj pa so postali pozorni Američani, ker se je na tržišču pojavilo vse več jedi obogatenih s cimetom. Proizvajalci seveda niso uporabili pravi cimet, pač pa kumarin, ki pa lahko povzroči poškodbe jeter. Da je situacija še bolj alarmantna, je kar 90 % proizvajalcev, ki so poudarjali cimet v svojih jedeh, uporabili kumarin, zato so pri Journal of Agricultural and Food Chemistry odsvetovali uživanje jedi, ki imajo industrijsko dodan cimet. Namesto tega raje kupite običajno kavo, ki ji dodate cimet za katerega poznate poreklo.

Kako prepoznati pravi cimet?

Če uživata manj kot žličko cimeta na dan, potem niste v nevarnosti. Če pa vas je cimet navdušil, najprej preverite poreklo. Cimet, ki ni iz Cejlona oziroma Šrilanke, ni pravi cimet. Poleg tega se lubje cejlonskega cimeta zvija teleskopsko, kitajski cimet pa z obeh straneh (razliko vidite na sliki).

In še nasvet: če mleti cimet nima napisanega porekla, se raje odločite za nakup cimetovih palčk, kjer se lahko na lastne oči prepričate, kateri je pravi in, kateri kitajski.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani