Interaktivni dodatki:






Datum: 26. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki ima več kalija, kot banane

Splošno znano dejstvo je, da imajo banane veliko kalija in, da so zato zdrave, vendar je še veliko drugih živil, ki imajo še več kalija ...

Povprečno velika banana ima 422 miligramov kalija, kar je približno 9 % potrebne dnevne količine. To je sicer veliko, ni pa največ. Obstaja kar nekaj živil, ki jih jeste vsak dan in, ki so iz tega zornega kota še bolj zdrava.

In zakaj je dobro jesti živila z veliko kalija?

Kalij nevtralizira predvsem nitrate in tako uravnava krvni pritisk, nivo holesterola v krvi, blagodejno deluje na delovanje srca, črevesja in na sploh celotne prebave. Odrasel človek bi na dan moral pojesti 4700 miligramov kalija. Če telo ne dobi potrebne količine, se brani z vrtoglavico, glavoboli, nenadnim potenjem ...

Kje, razen v bananah, še najdemo veliko kalija?

1. Srednje pečen krompir ima približno 751 miligramov kalija, običajen kuhan sladek krompir pa 542 miligramov. Je pa res, da je veliko lažje pojesti 11 banan, kot pa tričetrt kilograma krompirja.

2. Blitva ni le prijetna priloga k ribam, pač pa se poskusite večkrat spomniti nanjo, ker pogosto pozabljamo na njeno prehransko vrednost. 100 gramov blitve ima 961 miligramov kalija, kar je dvakrat toliko, kot banane.

3. Špinača je podobno bogata s celo vrsto hranljivimi sestavinami, tudi s kalijem, ki ga je 839 miligramov v 100 gramih (podatek velja za kuhano in surovo špinačo).

4. Grah ima 1.189 miligramov kalija. Če imate radi grah kot prilogo k rižu, ali mesni omaki, je to toliko bolje.

5. Rezina avokada v sendviču ima 1000 miligramov kalija, kar je več kot dve, morda celo tri banane. Avokado je tudi zelo prijetna sestavina k solati.

6. Ribe, školjke in losos imajo toliko kalija, da že z 250 grami teh sestavin dosežete priporočeno dnevno količino.

7. Nemastni jogurt ne redi (seveda, če ni dodatno sladkan in obogaten s kakšnim kemično okrepljenim okusom), je dober za prebavo, splošno počutje, zdravje in vsebuje 531 miligramov kalija. Popiti pol litra jogurta pa tudi ni problem, kajne?!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
špinača
 
jogurt
 
avokado
 
banane
 
blitva
 
krompir
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani