Interaktivni dodatki:






Datum: 28. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

5 stvari zaradi katerih ste še bolj lačni

Ste vedeli, da obstaja hrana, ki povečuje apetit? Bolj, kot jo jeste, bolj ste lačni, bolj se redite ...

1. Bel kruh
Še posebej, če je svež, topel, pravkar iz pekarne ... Takemu kruhu se je težko upreti. Bela moka je namreč narejena iz oluščenih zrn pšenice, lupine pa so tiste, ki dajejo občutek sitosti. Namesto, da bi proizvodi iz bele moke sporočali možganom, da ste že dovolj pojedli, se dviguje nivo inzulina. Neka španska raziskava je pokazala, da ljudje, če imamo pred sabo izdelke iz bele moke, pojemo 40 % več.


2. Sokovi
Gosti sadni sokovi imajo ogromno sladkorja in praktično nič vlaknin. Ko spijete kozarec, dobite v trenutku veliko energije, a že po pol ure vam nivo sladkorja pade in tudi lakota je zaradi nenadnega padca toliko večja. Telo vam zato sporoča, da morate čim prej spiti še kak kozarec, ali pa nekaj konkretnega pojesti, čeprav ste pravkar obedovali.

In zakaj so domači sokovi manj redilni? To velja samo v primeru, da ste uporabili neolupljeno sadje in čim več zelenjave. Lupine dajejo soku potrebne vlaknine, ki dajejo občutek sitosti.


3. Slano pecivo
Zakaj ljudje sploh jemo slano pecivo? Kot kaže je edini namen te hrane, da nam pomaga preganjati dolg čas. Slanega peciva se ne morete najesti. Poleg tega vso slano pecivo dviguje inzulin, ne daje nobene energije (ste že videli kakega športnika, ki bi, ko priteče na cilj, pograbi vrečko čipsa?). Poleg tega pa ima slano pecivo veliko preveč soli in je celo škodljivo za zdravje.

Slano pecivo je tako šolski primer zavoženosti naše civilizacije: izmislili smo si ubijalsko hrano, ki nima smisla.


4. Alkohol
Več ga pijete, bolj ste lačni, čeprav se vam prvi hip zdi, da je ravno obratno. Raziskave kažejo, da samo trije decilitri vina, ali vrč piva znižajo nivo leptina v krvi za 30 %. Leptin je namreč hormon, ki kontrolira nivo sitosti. Ste se kdaj vprašali, koliko kalorij ima pivo? 180 na pločevinko. Koliko kalorij ima vino? 140 vsak deciliter. To so številke, ki jih dosegajo majhne čokoladice in ob katerih se zgražamo. Pri alkoholu pa nič.


5. Testenine
Pri testeninah moramo biti previdni. Niso vse testenine škodljive, čeprav tiste bele zagotovo so. Bele testenine namreč ne skrivajo dejstva, da so narejene iz bele moke. Bolj skrivnostne so obarvane testenine, ki jim umetno dodajo barvilo in tako še potencirajo njihov škodljiv vpliv. Da bi pri testeninah dosegli podoben nivo sitosti, kot denimo pri zelenjavi, jih moramo pojesti vsaj enkrat več. Zato so tudi porcije testenin v restavracijah enkrat večje od drugih jedi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani