Interaktivni dodatki:






Datum: 28. SEP 14 - ZANIMIVOSTI

Zakaj slovenski filmi ne redijo

Zdaj je znanstveno dokazano: bolj je film napet in več je v njem akcijskih prizorov, bolj redi


Na univerzi v New Yorku so zbrali tri skupine po 100 študentov. Vsaki skupini so dali enako število keksov, čokoladic, slanega peciva, bonbonov, sladkih pijač ... Prva skupina je bila obsojena, da gleda zabavno-politično oddajo. Druga skupina je gledala film Otok (s Scarlett Johansson in Ewanom McGregorjem v glavnih vlogah). Tretja skupina je gledala isti film, vendar brez zvoka.

Po 20 minutah so gledanje prekinili in izmerili, koliko sladkarij je pojedla katera skupina.

Najmanj je po pričakovanjih pojedla prva skupina, ker jim politične oddaje očitno niso zanimive. Zelo pomembna je ugotovitev, da so se podatki za drugo in tretjo skupino (brez zvoka) le malo razlikovali. Oboji so namreč pojedli 98 % več hrane in 65 % več energije od prve skupine.

Če vemo, da je bil film Otok izbran zaradi velikega števila kratkih kadrov, da je zgodba napeta z veliko preobrati in, da glavna junaka ves čas bežita pred zasledovalci, potem bi lahko zaključili, da akcijski filmi redijo. In ne samo to. Dejstvo, da je film brez zvoka prav tako povzročil pri gledalcih, da so izgubili kontrolo nad hrano, samo dokazuje, kako vizualni smo ljudje in, da na naše reakcije bolj kot mi sami vplivajo zunanji dražljaji.

Ker je bil članek o tem eksperimentu objavljen v medicinskem časopisu JAMA Internal Medicine, so producenti iz Hollywooda že protestirali zoper tovrstne raziskave. Bojijo se namreč, da bi poleg oznak za primernost letom morali objavljati še ocene, kako filmi vplivajo na apetit.

Vsekakor pa, če vas vsaj malo skrbi za postavo, jejte čim manj napetih akcijskih filmov.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani