Interaktivni dodatki:


(Relishme)



Datum: 26. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Ali je zdravo jesti krompir?

Preden odgovorimo na to vprašanje, je dobro poznati nekaj dejstev - krompir je že velikokrat rešil, pa tudi (skoraj) pogubil človeštvo

Zgodovina
Ali ste vedeli, da so krompir "udomačili" pred približno 10.000 leti na jugu Peruja, v Evropo pa so ga pripeljali šele španski pomorščaki leta 1570? V zgodovini ameriške predsedniške rezidence Bele hiše je leto 1801 zabeleženo kot prvo leto, ko so začeli predsednikom streči tudi pečen krompirček (Thomas Jefferson je bi pogumnež, ki je to naročil). Krompirjeva plesen je bila kriva, da je leta 1845 na Irskem od lakote umrlo milijon ljudi, milijon pa jih je emigriralo v ZDA (Irska je poleg Srbije edina država, ki ima več prebivalstva v tujini, kot doma). Leta 1995 je krompir postal prvo živilo, ki raste tudi v vesolju, leto 2008 pa so Združeni narodi razglasili za leto krompirja.

Danes vsako leto pojemo 324.181.889 ton krompirja, kar je dobrih 40 kilogramov na vsakega Zamljana.

Sestava
100 gramov krompirja ima 837 J (200 kalorij) in nič maščob. Čeprav se zdi, da krompir idealen za hujšanje (sestavljajo ga pretežno voda in vlaknine), pa žal temu ni tako. Po drugi strani pa v 100 gramih krompirja najdemo 30 % dnevne količine vitamina C, 39 % dnevne porabe vitamina B6, krompir pomaga pri kapeh, bolečinah v mišicah, visokem pritisku in celo preprečuje širjenje metastaz.

Pridelava
Največja pridelovalka krompirje je, presenetljivo, Kitajska, kjer ga pridelajo 73 milijonov ton. Indija je druga s 34 milijoni tonami, Rusija pa tretja (31 milijonov ton). Sledita Ukrajina in ZDA (obe po 20 milijonov), potem pa si na lestvici sledijo štiri evropske države: Nemčija (12), Poljska (10), Francija (7) in Nizozemska (7).

Ravno zaradi teh podatkov je zanimiv pogled tudi pa porabo. Belorusija, ki je s 7 milijoni ton letne proizvodnje na 10. mestu, je prva po porabi, saj povprečen Belorus poje za 181 kilogramov krompirja na leto. Na drugem mestu je s 143 kilogrami na prebivalca Kirgizija, na tretjem pa Ukrajina (136 kg). Rusi so s 131 kilogrami četrti, sledi Poljska (131 kg) in prva afriška država Ruanda (125 kg). Med evropskimi državami so najvišje Angleži, kjer v povprečju vsaj poje 102 kilograma krompirja na leto.

In kje smo na lestvici porabe Slovenci?

Na leto pridelamo 79.300 ton krompirja, porabimo pa 143.900 ton, ali približno 72 kilograma na prebivalca na leto.

Ali ste vedeli ...
Če se še vam ni zvrtelo od številk, jih natrosimo še nekaj.

350.000 ton krompirja, ali samo dober promil letne proizvodnje se porabi za industrijsko pridelan čips (od tega desetino pridelajo irska podjetja). Američani samo za čips na leto zapravijo 6 milijard dolarjev. Poleg tega pa krompir daje kruh 60.000 delavcem v ZDA in 80.000 v Evropi.

Resnica o krompirju
Da so Slovenci krompirjejedci, je kriva Marija Terezija, ki je krompir Sloveniji dobesedno vsilila (zabeleženih je kar nekaj kmečkih uporov) in tako pred četrt tisočletja pri nas (skoraj) izkoreninila lakoto.

Danes vemo, da je 100 gramov krompirja enaka škrobna bomba, kot če bi pojedli četrt skodelice belega sladkorja. Po svoji sestavi je namreč zelo blizu prečiščenemu škrobu in nevarno prispeva k trebušni (!) debelosti in je pospeševalec degenerativnih bolezni (na primer diabetesa tipa 2).

In še nekaj ... ko so na univerzi v Harvardu anketirali 12.000 zdravih posameznikov, so med drugi razkrili tri živila, ki so najbolj kriva, da je današnja generacija mladih predebelih. To so:

  • pečen krompir
  • krompir v katerikoli drugi obliki
  • sadni sokovi in gazirane pijače.

Torej: ali je zdravo jesti krompir?

Odgovor je preprost: ne.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani