Interaktivni dodatki:






Datum: 26. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Ali poznate fantastično moč cikorije

Saj poznate cikorijo. Gre za preprosto rastlino, ki raste ob poljskih poteh, večina pa jo pozna kot kavni nadomestek. A ni samo to!

Cikorija je okusna rastlina in je daljni sorodnik regrata, endivije in radiča. Že stari Grki so jo uporabljali tudi v medicinske namene, pri nas pa jo večina pozna kot nadomestek za kavo. Po okusu ji je namreč zelo podobna, nima pa kofeina, ki je pri kavi najbolj škodljiv.

Cikorija je dober vir vitaminov A, B, C, ima veliko kalcija, fosforja, magnezija in cinka (vse to potrebuje telo za krepitev imunskega sistema). Med koristnimi snovmi v cikoriji najdemo še tanine, organske kisline in karoten, najpomembnejši pa je inulin, najbolj zdrav nadomestek naravnega sladkorja in najsvetlejša zvezda med probiotiki (odlično uravnava prebavo).

Tako kot pri kavi, moramo biti tudi pri cikoriji previdni. Priporočljivo je spiti največ dve skodelici na dan. Nosečnice se naj prej posvetujejo s svojim zdravnikom. Pri nekaterih lahko v kombinaciji z mlekom povzroča neprijetnosti ... Na drugi strani tehtnice, kjer so pozitivni učinki cikorije, pa so zagotovo tudi takšni, ki vas bodo prepričali, da skodelica na dan odžene zdravnika vstran:

  • 20 minut pred obrokom popijte skodelico cikorije. Ta vam bo izboljšala apetit, pozitivno vpliva na na prebavo, pomagala premagati zgago, spodbuja nastajanje želodčnih sokov.

  • Cikorija zelo ppozitivno vpliva na jetra in pomaga pri čiščenju organizma. Cikorija prav tako pomaga raztapljati žolčne kamne!

  • Zaradi visoke vsebnosti inulina je cikorija priporočljiva za ljudi s težavami s sladkorjem. Inulin namreč pomaga normalizirazi procese presnove in zmanjšati nivo krvnega sladkorja v krvi.

  • Skodelica cikorije pomaga znižati pritisk, hkrati pa krepi kardiovaskularni sistem.

  • Cikorija pomirja in blagodejno vpliva na živčni sistem. Prav tako zmanjšuje stres, tudi celični stres.

  • V nekaterih deželah še vedno s cikorijo zdravijo težave z zobmi, vnetja dlesni, cikorija krepi zobno sklenino, celo zobne paste delajo iz nje.



Ali poznate fantastično moč cikorije
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani