Interaktivni dodatki:






Datum: 16. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

5 mitov o zdravi hrani, ki ne držijo

Med ljudmi se širi kup "modrosti", ki ne držijo - Ni res, da je vse, kar mislite, da je škodljivo, tudi res škodljivo, zato vam ni treba imeti slabe vesti, če se občasno pregrešite ...

1. Štetje kalorij je nesmiselno
Število zaužite energije je seveda pomembno, vendar ni vseeno, ali pojeste 2.093 J (500 kalorij) v obliki zrezka, ali 2.093 J (500 kalorij) čokolade. Niso vse kalorij enake! Enkrat gre za zdrav obrok poln mineralov in drugih hranljivih snovi, drugič pa gre za kalorij z navidezno energijsko vrednostjo v obliki sladkorja.

2. Rastlinska olja niso vedno zdrava
Ali ste vedeli, da sta lahko običajna svinjska mast in doma narejena margarina bolj zdravi od rafiniranih rastlinskih olj? Zmotno je razmišljanje, da so vsa rastlinska olja enako zdrava. Če so narejena po znanih in zdravih postopkih, potem so, drugače pa so lahko enako škodljiva, kot maščobe živalskega izvora.

3. Sadni sokovi so lahko škodljivi?
Če odmislimi, kaj vse je zmešano v kupljene sadne sokove, so lahko sadni sokovi povzročitelji nemalo zdravstvenih težav. Že res, da imajo sokovi, četudi naravni, veliko hranljivih snovi, imajo pa tudi veliko fruktoze. Predoziranost s sadnim sladkorjem lahko povzroči sladkorno, srčno-žilne bolezni, poleg tega pa se še redite.

Še posebej veliko fruktoze imajo sokovi sestavljeni iz več sadja. Zato je zdravo, če zjutraj popijete kozarec sadnega soka, ki si ga sami naredite iz največ treh sestavin, čez dan pa raje pijte več vode, črne kave in čaje.

4. Vsi ogljikovi hidrati ne redijo
Telo potrebuje ogljikove hidrate. V osnovi razlikujemo med enostavnimi in sestavljenimi ogljikovimi hidrati, ki so za telo seveda manj primerni. Enostavne najdemo v medu, javorjevem sirupu, rastlinskih sokovih, marmeladah, sladoledu, pudingu, mleku, jogurtu, sadju, zelenjavi ... Sestavljene najdemo v naslednjih živilih (večinoma imajo značilen mokast okus in veliko škroba): kruh, riž, krompir, žitarice, testenine ... Če jeste enostavne ogljikove hidrate, se ne boste redili.

5. Ni dokazov, da je več obrokov bolj zdravih
Mnogi osebni trenerji zagovarjajo tezo, da je treba jesti preden postanete lačni, a pravih dokazov, da to pomaga pri hujšanju, ni. Poleg tega že dlje časa traja debata o tem, ali je več obrokov na dan bolj zdravih, a prav tako ni empiričnih dokazov, ki bi to potrjevali. Dejstvo je, da je bolj kot število obrokov pomembno, kaj jemo.

In še ena pomembna malenkost: če vas skrbi postava, odvečni kilogrami, zdravje, vam nobena dieta ne bo koristila, če na teden ne boste intenzivno fizično aktivni vsaj 6 do 8 ur.



5 mitov o zdravi hrani, ki ne držijo
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani