Interaktivni dodatki:






Datum: 13. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

So vam že podtaknili plastični riž?

Ja, velik hit proizvajalcev riža je plastični riž. Je cenejši, ga ni treba pridelovati, brez hranilnih vrednosti in zelo strupen. Kako ga prepoznate?

Na trgu je ogromno "plastičnega" riža, ki ga prodajajo, kot pravega. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da gre za skrajno neodgovorno podtikanje, a pehanje za dobičkom je očitno neizmerno. Veliko bolj, kot zdravje ljudi.

Kitajska, kot največji izvoznik riža, na leto proizvede 200 milijonov ton riža. Izvozijo ga v prav vse države sveta. Mediji veliko poročajo o škodljivih snoveh, pretirani uporabi pesticidov in prisotnosti težkih kovin, a to ne vpliva na prodajo. Povpraševanje po rižu je namreč večje od ponudbe, zato si posredniki, včasih tudi trgovci pomagajo z umetnim rižem.

Za kaj gre?

Umetni ali plastični riž dobimo, če koruzni škrob zmešamo s primerno sintetično smolo, mešanico pa nato oblikujemo v riževa zrna. Tisti, ki se bolj potrudijo, na koncu dodajo še aromo pravega riža, potrošnik pa nima pojma, kakšen riž je.

Če na dan pojeste 3 obroke riža, je to isto, kot bi jedli plastično vrečko.

Grozljivo!

Priporočamo vam, da preverite, kakšen riž uživate. Preizkus je preprost in vam bo hitro pomagal ločiti zrnje od plev.

V skodelico mrzle vode dajte žlico ali dve riža in rahlo premešajte. Počakajte nekaj trenutkov in, če bodo zrnca priplavala na vrh, tak riž vrzite proč.

Drug preizkus naredite tako, da nekaj zrnc poskusite zažgati. Če boste zaznali vonj po plastiki, potem tudi veste, koliko je ura.

In še tretji preizkus. Riž zmeljite. Pravi zmleti riž je bele barve, umetni oziroma plastični pa rumen. Rumena je namreč barva arom in drugih dodatkov, ki jih dodajo, da bi nas ukanili.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani