Interaktivni dodatki:






Datum: 17. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

7 stvari, ki povzročajo kihanje

Prah ni edina stvar, ki draži dihala in povzroča kihanje. Nevarnosti je veliko več ...

Zbrali smo nekaj stvari, ki jih pogosto najdemo v vsakem gospodinjstvu in dražijo dihala. Torej, če se vam zdi, da veliko kihate in se ne počutite bolne, potem je lahko ena od teh:

1. Dišeče sveče
Dišeče sveče so najpogostejši vzrok alergije dihal v domačem gospodinjstvu. Še posebej dražita vonja po lilijah in vrtnicah. Namesto dišečih sveč raje prižgite navadne.

2. Sesalnik
Sesalniki so naprave za odstranjevanje umazanije, če pa sesalnik ni pravilno vzdrževan, je lahko njegov učinek nasproten. In to nam pokaže prav kihanje. Za pravilno vzdrževanje se je dobro držati pravila 6 in 6, ki pomeni, da vrečko menjajte vsakih 6 mescev (tudi če je med tem niste napolnili). Vsakih 6 mesecev pa zamenjajte tudi filter, ker se v njem zaredijo mikroorganizmi, ki jih ne želite raztrositi po stanovanju. Na splošno pa velja, da samo vrečke, ki so napolnjene do četrt, lahko opravljajo svojo funkcijo. Bolj polne vrečke preprečujejo sesanje.

3. Cvetje
Cvetlični vonji pogosto dražijo dihalne poti in povzročajo kihanje. Med najmočnejše dražilce spadajo frezije in lilije, veliko boljši so nevtralni cvetovi perunike in dalije.

4. Plišaste igrače
Plišaste igrače pogosto vsebujejo največ pršic. Še posebej nevarne so tiste igrače, ki jih perete v domačem pralnem stroju. Igrača mora imeti oznako, da jo lahko perete v stroju in to morate narediti vsakih nekaj mesecev.

5. Odprto okno
Vdihovanje hladnega zraka pogosto povzroči kihanje. Hladnejši zunanji zrak namreč draži nosnice, kar povzroča kuhanje. Poleg tega prepih dviguje prah in pršice, zato je zelo pomembno, da ne zračite predolgo.

6. Sonce
Ali ste vedeli, da je občutljivost na sonce lahko tudi dedno? To "napako" imamo vsi, vendar je pri nekaterih bolj izražena, v resnici pa se to pojavi, ko smo premalo na soncu in naš organizem ni navajen na tako izdatno dozo svetlobe. V vsakem primeru je tovrstno kihanje dobro, ker je to znak, da se telo prebuja.

7. Kopalniška preproga
Kopalniška preproga, še posebej, če je tkana, velja za največje leglo pršic in plesni v vsakem stanovanju. Nevarno je vsakič, ko stopite nanjo in dvigujete prah. Prav bi bilo, da preprogo operete vsak teden. Če perete redkeje, si lahko mislite, kaj vse se skriva v na videz nedolžni preprogi. Hm ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani