Interaktivni dodatki:






Datum: 13. APR 24 - ZDRAVJE, LEPOTA

Hrana, ki jemlje več, kot daje

Ali je mogoče, da obstaja hrana, ki za razgradnjo porabi več energije, kot je daje? Je mogoče in to sploh ni nobena redkost!

Edina stvar, ki je energijsko nevtralna (nima nič kalorij), je voda. Vsa druga živila imajo energijsko vrednost, je pa res, da obstajajo živila, ki dajo manj energije, kot je telo potrebuje za prebavo. To so predvsem živila z veliko vlakninami, z manj kot 4 % ogljikovimi hidrati in z manj kot 5 % maščob. Gre za zelenjavo, jagodičevje, gobe ...

Najbolj znan primer energijsko nevtralnega živila je brokoli. 100 gramov brokolija ima 104 J (25 kalorij) oziroma prav toliko, kot naše telo rabi za prebavo. Na negativni energijski lestvici so še zelena paprika, redkvice, rdeče zelje, kislo grozdje, borovnice in vse vrste gob (obe pečene na žaru, brez dodatkov).


Če se vam je porodila misel, da bi cel dan jedli samo zeleno papriko in hujšali, vam že sedaj povemo, da to ni dobro. Izčrpavanje telesa ne povzroči, da se boste znebili maščobnih celic, pač pa telo išče rezerve tako, da "prilagodi" delovanje jeter, ledvic in drugih notranjih organov, kar je lahko zelo nevarno. Optimalno je, da imamo na jedilniku 10 do 15 % hrane z negativnim izkupičkom energije, vendar teh naj ne bo nikdar več kot 300 do 450 gramov na dan.

Zelo pomembno je tudi, da je hrana enakomerno razporejena čez cel dan, za vsaj minimalno hujšanje pa brez telesne aktivnosti ne bo šlo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
hrana
 
dieta
 
paprika
 
brokoli
 
gobe
 
borovnice
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani