Interaktivni dodatki:






Datum: 7. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

Ko zdravniki odsvetujejo sladkarije, pri tem ne mislijo na sladkor

Sladkor v sladicah je tudi kolateralna škoda, ki ni najbolj nevarna. Bolj nevarno je tisto, kar pride zraven in se tega ne zavedamo ...

Gotovo se sprašujete, kaj je najbolj škodljiva stvar pri sladkarijah? Ne, to ni sladkor, pač pa holesterol!

Vsi, ki redno obiskujejo fitnes, pravijo, da se je dobro izogibati rumenjakom. Prav zato si pripravljajo omleto iz beljakov, ker ima malo energije in predvsem malo holesterola. Res je, da ima rumenjak veliko hranljivih snovi, imajo pa tudi nekaj škodljivih. Podobno velja za meso, mleko in mlečne izdelke. Vse to so biološko zelo koristna živila, brez katerih pa lahko brez skrbi živimo. In prav je tako, ker z leti so koristne stvari vse manj koristne (ker jih v zadostni meri dobimo drugje), slabe stvari pa prihajajo vedno bolj do izraza.

Večini pride najprej na misel, da bi bilo dobro iz jedilnika črtati meso, a tega nikar ne storite čez noč, pač pa poskusite postopoma nadomeščati meso, mleko in mlečne izdelke s temi živili:

1. Ovsena kaša
Jejte več ovsene kaše, ker je to dobro za srce in ožilje. Poleg tega ima ovsena kaša veliko vlaknin, zato deluje očiščevalno in daje organizmu potrebno energijo, da boste brez težav preživeli čas od zajtrka do kosila. Oves ima beta-glukan, ki preprečuje recikliranje holesterola v telesu in pospešuje njegovo izločanje iz telesa.

2. Oreščki
Stročnice, semena, lešniki, orehi in mandlji so izjemno koristni v boju proti holesterolu. So izjemen vir fitosterolov, ki velja za rastlinsko vrsto holesterola in prevzema v črevesju vse naloge, ki bi jih drugače opravljal "pravi" holesterol. Ker pa je mnogo manj škodljiv, vam priporočamo, da na dan pojeste dve pesti oreščkov. Eno zjutraj in eno popoldan ...

3. Izogibanje margarini
Margarina izjemno zviša holesterol. Raziskave celo potrjujejo, da margarine, ki naj ne bi imele holesterola, v telesu tudi do 6-krat bolj dvignejo holesterol, kot denimo maslo. Zato, ko zdravniki omenjajo sladkor v resnici mislijo na vse, kar je narejeno z margarino. To pa so predvsem slaščice, omake, prelivi ... Nič tega ne bi smeli jesti!

4. Prehranski dodatki
Največja nevarnost prehranskih dodatkov je, da z njimi pretiravamo. Tu je težko zagotoviti pravo mero, tudi zato, ker poleg jemo še običajno hrano, ki ima tudi svoje učinke (znan je primer grenivk, ki povečujejo učinke delovanja zdravil, zato jih ne bi smeli jesti).

Prehranski dodatki, ki znižujejo holesterol pa imajo še en problem: česen. Česen je izredno učinkovit, moteč element pa je slab zadah. Zapomnite si: če ni slabega zadaha, potem tak česen tudi ni zdravilen.

Previdno torej ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani