Interaktivni dodatki:


Datum: 5. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Od miši, ki pijejo ribezov sok, do nevarnosti klorirane vode

Ko boste prebrali teh nekaj dejstev, vam bodo nekatere stvari bolj jasne. Denimo: banana ni sadje, pač pa zelenjava.

1. Ali ste vedeli, da se med procesom pretvorbe rjavega riža v belega uniči 70 % vitamina B3 (niacin), 80 % vitamina B1, 90 % vitamina B6, 50 % mangana in fosforja, 60 % železa, izgubijo se vse prehranske vlaknine in esencialne maščobne kisline. Kaj pravite, boste še jedli beli riž?!

2. Ali ste vedeli, da vlaknine odpravljajo zaprtje, znižujejo holesterol, pomagajo normalizirati raven sladkorja v krvi, pomagajo vzdrževati optimalno težo in ščitijo pred rakom na debelem črevesu?

Izračun dnevnega vnosa vlaknin

Vlaknine znižujejo holesterol, normalizirajo raven sladkorja, vzdržujejo optimalno težo, ščitijo pred rakom na debelem črevesu. Zelo pomembno je, da pojemo na dan dovolj vlaknin.
, star let v povprečju na dan potrebuje 0 mg vlaknin.
* To so minimalne vrednosti. Preveč vlaknin nikoli ne škodi.


3. Cink krepi imunski sistem in je ključnega pomena za zdravje. Nekoč so z njim zdravili neplodnost in težave libida. Največ cinka najdemo v bučnih semenih.

4. Ali ste vedeli, da imajo miši, ki vsak dan pijejo sok črnega ribeza tudi do 50 % daljšo življenjsko dobo. Tak sok ima veliko vitamina C in še posebej flavonoide, ki krepijo srce, ožilje in preprečujejo nastanek strdkov.

5. Ali ste vedeli, da sta moka in sladkor največja krivca za nastanek raka?

6. Ali ste vedeli, daje klorirana voda bolj nevarna za pljučnega raka, kot tobak?

7. Izpadanje las in vid sta edini težavi, ki se sčasoma same popravijo.

8. Ali ste vedeli, da danes povprečen Evropejec poje 33 % več špinače, kot leta 1931, ko je bil Popaj najbolj popularen.

9. Ali ste vedeli, da jabolka spadajo v družino vrtnic, mandeljni v družino breskev, banane pa niso sadje, temveč zelenjava.

10. Živila z zelo malo energije in veliko hranljivimi snovmi, ki bi jih morali jesti vsak dan, so (v oklepajih je nivo energije na 100 gramov): čebula (40), kumare (16), zelena (16), brstični ohrovt (43), jabolka (52), pomaranče (47), zelje (25), bučke (17), cvetača (25), korenje (41), brokoli (34), lubenice (30).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani