Interaktivni dodatki:






Datum: 6. APR 24 - DOBRO JE VEDETI

Zimski čuvaj zdravja, ki deluje tudi spomladi

Brstični ohrovt ima veliko hranilnih snovi, krepi imunski sistem in nas varuje pred gripo in prehladi. Ko je zima v odhajanju, je to najnevarnejši čas, da nas še zadnjič oplazne z repom ...

Pozimi je naše telo že tako in tako podvrženo stresom, ker dobi manj hranilnih snovi. Energijo črpa iz maščob, po pa prinaša velio težav, ki jih je treba vzeti v zakup. Maščobe namreč grejejo telo, zato nekaj zaloge ne škodi. Kvečjemu jo potrebujemo!

In najboljši varuh zdravja v zimskem času je brstični ohrovt, ki ima veliko folne kisline, ki nas med drugim brani pred rakom in tumorji vseh vrst. Ima veliko vitaminov, zlasti tiste iz družine B, pa tudi vitamine C, A in K. Brstični ohrovt ima tudi obilico mineralov: kalcija, fosforja, železa, magnezija, kalija, natrija in selena. V 100 gramih brstičnega ohrovta je tudi 3,8 % vlaknin, ki so izredno zdrave in koristne za čiščenje prebave.

Ob tem je potrebno dodati, da ima 100 gramov samo 180 J (43 kalorij)!

Sliši se obetavno, kajne?!

Problem pa je, če ne znate pravilno pripraviti brstičnega ohrovta, vsaka zgrešena sekunda zmanjša količino snovi za 1 %. To pomeni, da lahko v dobri minuti in pol izgubite vse, kar je hranljivega v brstičnem ohrovtu!

Kaj to pomeni?

Brstični ohrovt je najbolje jesti kar tako, kuhanega, brez dodatkov. Sicer je v solati zelo zaželen, vendar je kuhan najbolj zdrav. Kuhati ga morate 6 do 7 minut (odvisno od velikosti) in niti sekunde več, ali manj. Samo tak ohrovt je najboljši sopotnik v tem aprilsko-spomladanskem vremenu.

Priporočljivo je jesti brstični ohrovt kot samostojni obrok vsaj 2-krat na teden!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani