Interaktivni dodatki:


Datum: 30. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Zdrava živila, ki so škodljiva, če jih jemo ob napačnem času

Ljudje sicer vedno več časa posvečamo hrani, a so problem živila, če jih jemo ob napačnih urah. Veste za kaj gre?

Gotovo se vam je že zgodilo, da vam kozarec mleka pred spanjem povzročil refluks? Ali, ker ste pozno zvečer pojedli banano, potem niste mogli spati? In še več stvari je takšnih, ki na prvi pogled niso jasne ... Tukaj smo zbrali nekaj zdravih živil, ki vplivajo na naše zdravje.

Banane: ne jejte med 8:00 do 10:00
Kot rečeno, banane so izredno zdrave, vendar ni dobro z njimi začeti dneva. Banane na prazen želodec znižajo energijo organizma, poleg tega boste že čez kakšno uro ali dve postali utrujeni in lačni. Poleg tega banane povzročajo sindrom razdraženega črevesja, kar lahko povzroči drisko in krče v trebuhu. Banane jejte samo čez dan: ne zvečer in ne zjutraj.

Kava: ne pijte je zjutraj in ne zvečer
Kavo mnogi pijejo, da bi jih prebudila, kar ni res. Kava zmanjšuje občutljivost na kofein, kar ima nasproten učinek. Proces prebujanja s kavo je počasnejše, kar ni dobro za prebavo. V prvi uri, ko se prebudite, telo proizvaja kortizol, kar kava močno zmoti in zavre naravne biološke procese v telesu. Zato, kave ne pijte zjutraj in prav tako ne popoldan in zvečer.

Riž: ne jejte zvečer
Riž vsebuje veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, ki se dolgo prebavljajo, kaj je v redu, če pa ga jeste zvečer, pa se vsi ti ogljikovi hidrati spremenijo v maščobe, zato postane riž zelo redilen. Poleg tega je še zelo kaloričen, zato ga zvečer nikakor je jejte. To velja tudi za suši, mlečni riž in celo riževe vaflje.

Sladkor: ne jejte zjutraj in opoldan, pa tudi ne zvečer
Sladkor povzroča vrsto težav, največja pa je, ker ga največ zaužijemo v obliki prigrizkov. Ne enega prigrizka, več prigrizkov! Danes se sladkorju resnično težko ognemo, problem pa je, ker takoj po zaužitju krvni sladkor močno naraste, potem hitro pade, to pa nas dela utrujene in nervozne. Zato sladkorja nikar ne jejte, ko ste v službi, čeprav tudi potem, ko pridete domov ni priporočljiv, kar redi. Močno redi!

Mleko: ne pijte ga zvečer
Nekateri so že od rojstva navajeni začeti dan s kozarcem mleka, vendar ima ta navada v svetu odraslih negativne posledice. Mleko je težko prebavljivo in povzroča zgago in bolečine v želodcu. Po drugi strani pa kozarec toplega mleka pred spanjem pomiri telo in spodbudi spanec. Vse je torej odvisno od vašega organizma.

Meso: ne jejte 3 ure pred spanjem
Meso je odličen vir beljakovin in vitaminov B, vendar je zelo obremenjujoč za prebavni sistem. Mesa zaradi časa prebave ne jejte vsaj 3 ure pred spanjem. Če jeste kasneje, postane meso energijska bomba in močno redi. Prav tako mesa nikar ne vključujte v zajtrk (velja tudi za mesne izdelke), ker velja za izredno težko hrano in vam pobere energijo, pa še niti z delom niste pričeli.

Oreščki: ne jejte popoldan in zvečer
Oreščki so vir zdravih maščob, vendar ob večernih urah niso najboljša rešitev. Prebava oreščkov je namreč dolgotrajna, zato boste težko zaspali. če jeste oreščke zjutraj, boste z njimi okrepili srce, uravnavali holesterol, poskrbeli za kožo in lase in še shujšate lahko s njimi.

Sir: bodite previdni zvečer
Sendvič s sirom pred spanjem se zdi neškodljiv, vendar ni tako. Mnogi siri so namreč težko prebavljivi in ponoči povzročajo motnje in nelagodje (beri: slabe sanje). Po drugi strani pa bo malo sira pred spanjem dalo telesu potreben kalcij za spodbujanje regeneracije kosti in sklepov.

Citrusi: nikdar pred obroki
Citrusi so bogati s kislinami, njihovo uživanje pa poveča proizvodnjo kisline, kar lahko povzroči prebavne motnje. Želodec v takih primerih upočasni vsrkavanje hranil, povzroča občutek teže v želodcu, zaradi sladkobe pa tudi redi. To velja za sveže citruse, kot tudi tiste v soku. Citrusi naj bodo vedno kot samostojen prigrizek.

Stročnice: ne jejte zvečer
Stročnice vsebujejo veliko vlaknin, zato večerno uživanje povzroča napenjanje in slabšo kakovost spanca. Stročnice vsebujejo veliko zdravih snovi, ki se v veliki meri in izredno kakovostno absorbirajo v telo. Izogibajte se le večernim uram.

Jabolka: ne jejte zvečer
Jabolko je bogato z vlakninami in vsebuje naravne kisline, kar izboljša prebavo in delovaje debelega črevesja. Če pa pojeste jabolko pred spanjem, pa lahko pride do težav zaradi prekomerne teže plina in večje količine blata. Če se to pojavi pred spanjem, se upočasni prebava in ustvari nasproten učinek, kot bi bilo prav. Zato je najboljši čas za jabolka jutro.

Jogurt: nikar na prazen želodec in pred obroki
Jogurt vsebuje mlečno kislino, ki zmanjša kislost v želodcu in to upočasni prebavo. Jogurt je priporočljiv 1 do 2 uri po obroku, zvečer pa je zelo koristen, ker beljakovine v njem spodbudijo regeneracijo mišic.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani