Interaktivni dodatki:






Datum: 29. MAR 22 - DOBRO JE VEDETI

Kaj nas, poleg hrane, še dela debele?

Ne redi nas samo hrana, čeprav je neredno in nepravilno prehranjevanje na prvem mestu. Nobena dieta ne bo delovala, če ne boste upoštevali še drugih dejavnikov.

Strokovnjaki opozarjajo, da je debelost skupek napak, ki jih delamo v življenju. Če odpravimo večino njih, potem se bodo tudi kilogrami umaknili. Kaj nas torej redi?

1. Pomanjkanje spanca
Ljudje, ki spijo manj kot 4 ure na dan, imajo veliko več možnosti, da postanejo debeli. Optimalna količina spanca je namreč 8 ur ne glede na organizem (ne verjemite ljudem, ki se hvalijo, da ne potrebujejo spanca - če je temu tako, imajo težave z melatoninom, hormonom, ki uravnava bioritem). Po drugi strani pa 9 ur spanca in več v daljšem obdobju tudi ni dobro, ker prav tako redi, pa tudi naše telo se mora privaditi na podaljšan počitek.

2. Prevelika izbira
Ljudje nimamo omejitev pri prehranjevanju, v veliki večini primerov pa jemo z očmi. Ali pa nas napade lakota ob gledanju kuharskih televizijskih oddaj (mimogrede: če imate težave s kilogrami, nehajte gledati televizije - že nekaj časa smo namreč priča eksploziji kuharskih in gurmanskih oddaj). Preveč izbire v resnici ne pomeni, da jemo več raznolike hrane. Ne! Večinoma se pod spremenjeno in bolj barvito embalažo skrivajo podobne (ne)hranljive snovi. Seveda govorimo o ogljikovih hidratih in veliko sladkorja. Mimogrede: ali ste vedeli, da sladkor povzroča 8-krat večjo odvisnost, kot heroin.

3. Prijatelji
Raziskave so potrdile zanimivo dejstvo. Imate samo enega debelega prijatelja s katerim se tedensko ali pogosteje srečujete, potem obstaja 57 % verjetnost, da tudi vi postanete takšni. Če je človek obdan z debelostjo, se mu to zdi nekaj normalnega, debelost pa družbeno sprejemljiv pojav.

4. Geni
Vsaj en vzrok na katerega nimate vpliva. Če so vaši starši in sorodniki debeli, potem imate manj kot 10 odstotkov možnosti, da se pred tem obvarujete. Še več! Ker boste zaradi genov morali v hujšanje vložiti veliko več truda, časa in vztrajnosti, kot ostali, bo vaš organizem pogosto na meji sprejemljivega. Če imate torej gensko podlago za debelost, se o tem pomenite z zdravnikov in skupaj sestavita načrt hujšanja. Z nekaj nedolžnimi napakami in pretiranem stradanju, si lahko trajno poškodujemo jetra, ledvice, vranico, želodec in črevesje.

5. Hormoni
Leptin je tisti hormon, ki nadzoruje apetit, je odgovoren za prenajedanje in povečuje občutek sitosti. Leptin namreč sporoča možganom, koliko energije še imate in kako jo porabiti. Leptin napade predvsem pomoči in debelejši kot je človek, več leptina ima. Težave z leptinom pa lahko med drugim razkrivajo težave s prebavo in endokrinim sistemom. In kako se znebiti leptina? Ne jejte škrobnatih in rafiniranih živil. Ne jejte sladkarij in še zlasti fruktoze. za zajtrk vedno jejte beljakovine in zdrave maščobe. Opustite prigrizke. Vsak dan pojdite za vsaj 30 minut na sprehod. Redno telovadite. Jejte več hrane z omega-3 maščobnimi kislinami ...

6. Temperatura
Če ste dlje časa izpostavljeni velikim toplotnim razlikam, potem so spremembe temperature zelo pomemben faktor. Če vas torej daljše obdobje zebe, potem se telo skuša ogret. S podrhtavanjem ustvarja trenje.

7. Virus
Naj se sliši še tako čudno, a tudi pogosta virusna obolenja in prehladi povzročajo, da nas daje debelost.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani