Interaktivni dodatki:


Datum: 31. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki sproži refluks

Vsakdo je že kdaj okusil bolečino in neprijetnost, ki jo povzroči želodčna kislina. Da se vam to ne ponovi, bodite previdni s temi živili.

1. Čokolada
Če niste ljubitelj čokolade, ste lahko srečni, da ne veste, kaj lahko povzroči čokolada:

  • Čokolada vsebuje kofein in drugi stimulanse (na primer: teobromin), ki izrazito močno povzročajo refluks.
  • Čokolada ima sila neprijetne maščobe, ki prav tako povzročajo reluks.
  • Čokolada, ki vsebuje veliko kakava, je izrazito nevarna za uhajanje želodčne kisline.
2. Soda
Soda napihuje draži želodec in s tem povzroča (pre)več želodčne kisline. Mehurki v sodi že sami po sebi dražijo želodec, kar poveča količino želodčne kisline. Nekatere sode prav tako vsebujejo kofein ...

3. Pražena hrana
Poleg bolečin v želodcu in grlu, so tu lahko tudi bolečine v prsih. Hrana, ki jo večinoma jemo vročo, lahko sproži vrsto neprijetnih občutkov, zato imejte kontrolo kolikokrat jeste pohano meso.

4. Alkohol
Alkoholne pijače vseh vrst povečujejo izločanje želodčne kisline, na splošno pa naj velja, da v istem dnevu ne pijete pomarančnih sokov in sode.

5. Mleko z visoko vsebnostjo maščob
Pijače bogate z maščobami so lahko sila neprijetne. Še več ... Če ste ljubitelj sira in imate težave z želodčno kislino, se raje odpovejte stvari, ki jo lažje pogrešate.

6. Meso z visoko vsebnostjo maščob
Izogibajte se govedini, svinjini in jagnjetini. Vse to dolgo ostaja v naših želodcih, kar pomeni, da vas bodo želodčne kisline mučile kak dan ali dva več, kot pri drugih živilih.

7. Kofein
Kofein ni samo v kavi, je tudi v čaju, nekaterih sladicah in še kje. Če imate težave s kislino, bodite pozorni na te stvari in nikar ne pijte več kot eno skodelico na dan, pa še to zgolj v dopoldanskem času.

8. Paradižnik
Paradižnikova omaka je pogost vzrok za nastanek želodčne kisline. Vsebuje namreč kombinacijo citratov in jabolčne kisline, ki le še poudari prisotnost viška kisline.

9. Citrusi
Pomaranče, limone, limete, grenivka in mandarine v ljudski medicini pogosto uporabljajo, kot sredstvo proti kašlju in hripavosti. Vendar princip, da se klin s klinom izbija, pogosto ne drži. Citrusi lahko močno razdražijo vaš požiralnik ...

10. Čebula
Čebula lahko v kratkem času močno zniža pH želodčnih sokov (nižje pH, močnejša je kislina). Do te spremembe lahko pride tako hitro, da bruhanje in slabost nista izključena. Pazljivo torej z jedmi, ki vsebujejo čebulo!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani