Interaktivni dodatki:


Datum: 27. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Najpogostejše napake pri uživanju kurkume

Vsaka kurkuma ni enako zdrava. Pazite!

Kurkuma je v zadnjem času postala velik hit. Čeprav so njene lastnosti poznali že več stoletij, se je njena uporaba dokončno razbohotila šele v zadnjih desetih letih, s tem pa tudi napake o katerih nihče ne govori.

Danes vemo, da na svetu ni take rastline, ki bi bolj učinkovito zmanjševala vnetja v telesu, uravnavala krvni tlak in čistila prebavo. Antioksidanti v kurkumi premagujejo tudi rakave celice in metastaze, zato se upravičeno uvršča na sam vrh zdravilnih rastlin.

Poleg tega je kurkuma še cenovno dostopna in pri tem nastanejo težave ...

Dobra kurkuma je samo tista, ki je ekološko pridelana. Korenina kurkume je zagotovo boljša, kot kurkuma v prahu (ker vidite, kaj je v njej). Zdravilni elementi potem, ko kurkumo zmeljemo v prah, vsak dan (!!!) izgubijo 10 % moči. Verjetno vam je že kdo povedal, da otroci mlajši od 6 let kurkume ne smejo uživati, za mlajše od 10 let pa je priporočen maksimalen odmerek 1/2 žličke na teden! Če kurkumo dodajate jedem, ki jih je cela družina, bodite zelo pazljivi.

Da bi dosegli optimalno absorpcijo hranljivih snovi, mnogi kurkumo mešajo z drugimi maščobami, vendar to dosežete samo z ekološkim deviškim kokosovim oljem. Deviško olivno olje je sicer slabši nadomestek in ne škodi. Posebej velike koristi od tega pa tudi ni.

Ko začnete uživati kurkumo, vam svetujemo, da jo nekaj dni prej preizkusite in to ne samo vi, pač pa vsi, ki jo bodo kasneje jedli. Vsak organizem reagira drugače, zato bodite previdi. Še več ... Ko naslednjič kupite kurkumino korenino, postopek preverjanja ponovite, ker nikdar ne veste od kod prihaja kupljena kurkuma. Kurkuma kupljena v isti trgovini še ne pomeni, da jo je pridelal isti pridelovalec!

Če kurkuma povzroča prebavne motnje, se o njih posvetujte z zdravnikom, v vsakem primeru pa je to znak, da morate biti previdni in ne kar takoj planiti na hrano s kurkumo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani