Interaktivni dodatki:






Datum: 26. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

5 razvad, ki uničujejo jetra

Predstavljamo vam razvade, ki jih imamo vsi, vse so izrazito škodljive, a se jim večina ne more odreči ... Hm ...

Predstavljamo vam razvade, ki jih imamo vsi, med njimi pa so vse izrazito škodljive, a se jim večina ne more odreči ...

Vsi organi v našem telesu so pomembni, a jetra spadajo med najpomembnejše in to samo zato, ker v njih poteka kup procesov pomembnih za delovanje celotnega ustroja. Poleg tega spadajo jetra med organe, ki se znajo sami zdraviti, najstrašnejše pa je to, da lahko pojemo največje svinjarije sveta, in bodo jetra iz njih prebrala samo najboljše, pogosto tudi za ceno lastnega zdravja.

Zaradi pozitivne vloge jeter v telesu bi jim morali namenjati več pozornosti. Paziti bi se morali predvsem teh stvari:

1. Alkohol
Obstaja veliko dokazov, da alkohol uničuje jetra. Tudi če jih povsem ne uniči, so bolj problematični dnevni problemi z njimi. Tako nastaja zamaščenje jeter, večkratna pogosta vnetja, brazgotinjenje (ciroza) ...Dejstvo je, da katerakoli alkoholna pijača (da, tudi bonboni) lahko poškodujejo jetra.

2. Debelost
Debelost pomeni, da imate preveč telesnih maščob. Že res, da se največ maščob kopiči okrog trebuha, na stegnih in rokah, vendar, preden se odvečna maščoba naseli na teh predelih, se nabere okrog jeter. In tega ne vidimo, zato tudi nismo pozorni na to. Danes vemo, da višek maščobe tvori zamaščenost, povzroča cirozo in celo odpoved jeter, še hujše pa so težave, ki jih ne vidimo na prvi pogled: to so težave srca in sladkorna bolezen.

3. Sladkorna
Potem, ko se je svetu zgodila eksplozija sladkorne bolezni, je tudi število bolezni jeter naraslo in to za več kot 50 odstotkov! Najpogostejši krivec za to je inzulinska rezistenca. Do tega pride, ker je v krvi zelo visoka stopnja inzulina, kar povzroča povečanje maščob v trebuhu, to pa prisili jetra, da začno presežke shranjevati same vase, posledica pa je zamaščenost jeter ...

4. Preveč soli
Tudi živila z visoko vsebnostjo soli lahko povzročijo zamaščenost in celo odpoved delovanja jeter- Sol namreč povzroči, da se tekočine vseh vrst (tudi tiste umazane) kopičijo v telesu, to pa najprej napade sklepe, zaradi preveč tekočine v telesu pa jetra nabreknejo, zmanjša se potreba po več hrane, postana voda pa ogrozi delovanje celotnega organizma. Edina rešitev je, da pazite kaj jeste (še posebej problematična je procesirana industrijska hrana). Veliko proizvajalcev s soljo skriva viške sladkorja.

5. Kajenje
Da, tudi kajenje ima slab vpliv na jetra. Neposredno se sicer to ne vidi, posredno pa se kemikalije, ki jih najdemo v cigaretah, pojavijo v jetrih in to velja za kadilce, kot tudi pasivne kadilce. Cigaretni strupi v jetrih povzročajo celično oksidacijo, ta pa pušča nepopravljivo škodo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani