Interaktivni dodatki:


Datum: 9. NOV 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Izguba apetita pohitri okrevanje

Ste kdaj pomislili, zakaj, ko smo bolni, vedno shujšamo? Razlog je zato, ker v času bolezni izgubimo apetit, to pa zato, ker se telo na tak način brani pred vsiljivci. Namerno!

Ko smo bolni, nam pogosto ni do ničesar, tudi do hrane ne! Seveda ne, ko pa je upad apetita eden od mehanizmov s katerimi se telo brani pred virusi in bakterijami. Vemo, da v skupino naravnih obrambnih mehanizmov spada kašljanje, potenje, vročina in seveda tudi izguba apetita.

Mnogi so prepričani, da izguba apetita med boleznijo pomeni, da telo se telo hrani samo sebe, spet za druge je kontroliran in zmanjšan apetit neuslišana želja (mnogi v tem vidijo ključ za hujšanje), pa moramo vendarle vedeti, da se telo z zmanjšanim apetitom bori proti bolezni. Zato iz tega zornega kota ni racionalno, da si kdorkoli želi imeti manjši apetit samo zato, da bi shujšal.

A kljub vsemu: to pomeni, da mehanizem hujšanje vseeno imamo v telesu, le aktivirati ga ne znamo. Vsaj ne takrat, ko bi si želeli.

Pomembno je vedeti, da samo takrat, ko telo aktivira obrambne mehanizme (tudi apetit), organizem lahko uniči vsiljene viruse in bakterije. Ob tem imejte v mislih, da delujejo celice imunskega sistema podobno, kot vojska, celice jeter in živčevja pa kot civilisti.

Testi so pokazali, da bolniki, ki so imeli kemoterapijo in pred tem 24 ur niso nič jedli (pili so samo vodo), so imeli skoraj 85 % manj zapletov, kot tisti, ki so ves čas jedli tako, kot običajno.

Poleg tega so raziskave iz angleških vrtcev pokazale, da so otroci, ki med prebolevanjem niso nič jedli, skoraj za 40 % prej okrevali. To pomeni, da so gripe, prehlade in druge sezonske bolezni premagali vsaj 3 dni prej, kot tisti, ki so jih starši silili s hrano.

Kaj to pomeni?

Iz tega se moramo naučiti vsaj dvoje:

  • Ko zbolimo, čim prej čim manj jejte.
  • Ko hujšate na način, da zavestno manj jeste, pazite na svoj imunski sistem. Ko je okrog vas veliko bolnih, ni pametno, da se lotite hujšanja. Počakajte raje na boljše čase.Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani