Interaktivni dodatki:






Datum: 6. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?

Maslo povečuje nivo slabega holesterola v krvi in dviguje pritisk, a obstaja 5 živil, ki ima več maščob - zdravih maščob

Nasičene maščobe so večinoma živalskega izvora, a jih najdemo tudi v rastlinskih oljih (kokosovo, palmovo olje). S procesom rafiniranja se polinenasičene maščobe spremenijo v nasičene, ki jim pravimo tudi transmaščobe in so večinoma škodljive. Sicer so bogat vir energije in ne spadajo med esencialna, nujno potrebna hranila.

Posebna zgodba so nenasičene, zdrave maščobe. V grobem poznamo dve veliki skupini: omega 6 maščobe, ki nastanejo iz linolne kisline, in omega 3, ki nastanejo iz linolenske kisline. Vloga nenasičenih maščob je v telesu zelo pomembna, saj preprečujejo nastanek krvnih strdkov, urejajo ravnovesje vode v telesu, blažijo vnetja in zmanjšujejo bolečine, izboljšujejo delovanje živčevja in imunskega sistema, izboljšujejo učinek inzulina in s tem uravnavajo raven sladkorja v krvi. Poleg tega stimulirajo delovanje možganov.

In kje najdemo največ nasičenih maščobnih kislin?

1. Kokosovo olje
V žlici kokosovega olja je 11,8 gramov nasičenih maščobnih kislin. Kokosovo olje je tudi rekorder po količini nasičenih maščob. Če bi se radi izognili tem maščobam, je olivno olje boljša izbira.

2. Kozji sir
30 gramov kozjega sira ima 6 gramov nasičenih maščob, zato si ga privoščite le občasno, ali pa v majhnih količinah.

3. Mleko z manj maščob
Ali ste vedeli, da je v svežem mleku 3 odstotke nasičenih maščobnih kislin, v mleku z odvzeto maščobo pa med 1 in 2 odstotka? Ko preračunate odstotke v grame, boste presenečeni, da ima kozarec osiromašenega mleka skoraj toliko nasičenih maščob, kot 30 gramov kozjega sira.

4. Arašidovo maslo
V žlici arašidovega masla so 3,4 grami nasičenih maščob. Upoštevajte to, če arašidovo maslo po vzoru ameriških filmov uporabljate v sendvičih.

5. Temna čokolada
30 gramov temne čokolade vsebuje 6 gramov nasičenih maščob, kar je dvakrat toliko, kot v maslu.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani