Interaktivni dodatki:


Datum: 6. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Večerja naj bo pred 15. uro

Vedno več nutricistov se strinja, da je premikanje obrokov na vedno bolj zgodnje ure, najboljše kar lahko naredite za svojo postavo in predvsem zdravje. Za kaj gre?!

Raziskave potrjujejo, da med zgodnjo večerjo telo porabi veliko več energije in maščob, poleg tega pa nočna lakota te procese samo še pospeši. V resnici pa se za tem skriva še eno preprosto dejstvo in sicer, da organizem ne ve, kdaj je zajtrk, kdaj kosilo in kdaj večerja. Vse to imamo le v glavi. Pomembno je, da imamo čim bolj obilen zajtrk, pri ostalih obrokih pa je pomembno, da so čim prej in ne tik pred spanjem.

Raziskava, ki so jo naredili na Penningtonskem biomedicinskem raziskovalnem centru Univerze v Lousiani v ZDA, je pokazala, da večinoma jemo med 8 in 20 uro, čeprav bi iz vidika presnove bilo bolje, če bi večino hrane pojedli do 15. ure.

Kako torej storiti?

Prvo pravilo presnove je, da ničesar ne delajte na silo in čez noč. Večerjo poskusite premakniti vsak dan po eno uro naprej in nič hudega, če vam kdaj ne bo uspelo. Pomembno je, da naslednji dan nadaljujete tam, kjer ste včeraj ostali. Zelo pomembno namreč je, da tudi v glavi premagate psiho in poskušate ujeti čim bolj naraven ritem organizma (to najbolje vidite, če vsak dan ob isti uri hodite na veliko potrebo).

Upoštevajte tudi to, da premikanje večerje ni primerno za ljudi z visokim pritiskom, s sladkorno boleznijo ali povišanim holesterolom. Zanje velja, da je več manjših obrokov bolj učinkovitih.

V mislih imejte tudi to, da neredni obroki po 50 letu skoraj zagotovo vodijo v debelost, ker se ljudje s starostjo manj gibljemo in tudi trošimo manj energije (ne pozabit, da več kot tretjino energije porabijo možgani, tudi takrat, ko se nam zdi, da nič ne delajo). Neredni obroki so zato največji generator odvečnih kilogramov.

In še eno dejstvo ne smemo spregledati. Opisane ure veljajo, če greste spat med 22. in 23. uro. Če to za vas ne velja, ne spreminjajte ritma, pač pa raje prilagodite ure. Če hodite spat od polnoči, potem večerjajte ob 17. uri, zajtrkujte ob 10., kosilo in malice (ne jih preskakovati!) pa stlačite v ure med tem.

In kaj lahko pričakujete od zamaknjene večerje?

Če mislite, da boste z zamikanjem večerje hujšali, se motite. Dlje kot se boste držali premaknjene ure, bolje se bo novemu ritmu prilagodil metabolizem, manj viškov maščob se vam bo nabiralo, in čez čas boste dosegli svojo optimalno težo (ta še zdaleč ni idealna!). Že to, da bo vaša teža konstantna, bo pomirilo telo in pustilo organizmu dovolj moči, da se ukvarja s pomembnejšimi rečmi.

Šele, ko se bo vaša teža umirila (to lahko traja tudi 5 dni in več), se boste lahko posvetili izgubljanju viškov kilogramov.

To pa brez telesne aktivnosti ne bo šlo ...Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani